FacebookTwitterLinkedIn

Imaginați-vă înscrierea digitală a imaginilor 3D cum ar fi sfere foarte colorate pe un fragment minuscul al bitcoin. Apoi imaginați-vă că le vindeți pentru $16.5 milioane. Când se credea că nu se poate ajunge la altă născocire, bitcoin naște accidental o nouă rasă de NFT-uri.

Acestea s-au materializat în acest an în urma actualizării rețelei bitcoin, care permite fiecărui satoshi – cea mai mică unitate posibilă a unui bitcoin – să stocheze câțiva megabiți de date, de la text la imagini, la audio și video. Stocarea de date a fost o consecință neintenționată a actualizării bitcoin. Acum entuziaștii crypto au inclus un total de 385,000 de”inscripții” pe bitcoin, cunoscute drept Ordinals, iar acestea includ peste 200,000 de fișiere imagine și peste 150,000 de fișiere text, potrivit Glassnode Market Intelligence.

“Cred că este începutul unei schimbări fundamentale în ceea ce se poate face cu bitcoin,” a spus Alex Miller, CEO la rețelei Hiro care dezvoltă bitcoin.

Sferele colorate sunt parte din TwelveFold, o colecție de 300 de imagini și obiecte 3D create în matrici pătrate de către dezvoltatorii de NFT Yuga Labs, cunoscuți pentru colecțiile de NFT-uri numite Bored Ape Yacht Club. Ce au dezvoltat ei se numește “alegorie vizuală” pentru datele din blockchain, însă alegoria a devenit lucrativă în această lună, când compania a licitat 288 din acestea pentru $16.5 milioane, potrivit Delphi Digital.

Alte Ordinals care se vând foarte bine (numite după protocolul software care facilitează inscripționarea) includ formate JPEG care s-au vândut pentru $213,845 și, respectiv, $273,010, potrivit Reuters și Galaxy Digital Research.

Deși piața NFT-urilor bitcoin funcționează abia din luna ianuarie a acestui an, Galaxy estimează că ar putea ajunge la $4.5miliarde până în 2025, iar baza acestei previziuni este creșterea stabilă a NFT-urilor pe bază de Ethereum și faptul că bitcoin este de departe cea mai populară crypto-monedă.