FacebookTwitterLinkedIn

În vremuri de criză pe Wall Street, întrebarea inerentă este cine câștigă și cine pierde din asta? Realitatea financiară este de obicei un joc zero-sum: adică acolo unde cineva câștigă, de obicei cineva pierde. În cazul eșecului SVB, iată o potențială listă de jucători cu beneficii sau cu pierderi în consecința acestei situații, potrivit Business Insider.

Câștigători:

JPMorgan: cel mai probabil că marile bănci își vor vedea baza de clienți deponenți în creștere, în migrare de la băncile regionale, de care au început să se ferească, neștiind care urmează să cadă. Cea mai mare bancă din America va fi principalul beneficiar al crizei SVB, ceea ce îi va aduce CEO-ului Jamie Dimon încă un rând de lauri.

Companiile fintech care oferă servicii de trezorerie sau de conturi corporateSVB avea în portofoliu aproape jumătate din startup-urile americane din tehnologie, ceea ce înseamnă că acum multe companii caută servicii de management al lichidităților lor. Și în timp ce o parte dintre acestea se vor îndrepta spre marile bănci, altele vor căuta servicii similare în zona firmelor fintech. Brex a anunțat deja că a primit depozite de miliarde de dolari de la clienții SVB.

Senatoarea Elizabeth Warren: senatoarea din Massachusetts a fost unul dintre cei mai vocali critici ai Wall Street și a ceea ce spune ea că este o lipsă a reglementărilor din industrie. Eșecul SVB va fi privit ca o confirmare a ce predica ea – și deja a apărut cu un interviu pe acest subiect în New York Times.

Managerii de credite private: aceste așa-numite bănci din umbră ar putea umple golul lăsat de eșecul SVB și ar putea începe să ofere împrumuturi startup-urilor din tehnologie. La finalul anului 2022 industria înghițise deja 1.2 trilioane de dolari. 

Traderii de pe Wall Street care au cumpărat ieftin depozitele clienților SVBrareori a fost câștigat vreun dolar așa de ușor. SVB nu era încă îngropată când traderii de pe Wall Street ofereau să cumpere depozitele neasigurate ale clienților pentru 55 de cenți la fiecare dolar. Aceasta s-a întâmplat înainte ca reglementatorii federali să anunțe că vor garanta toate depozitele, fără plafon.

Startup-rile din tehnologie care nu au fost clienți ai SVB sau ai Signature Bank: este dificil să vezi durerea din industrie, dar să știi că tu ai reușit să o eviți este un motiv de bucurie. 

Cei care au pierdut:

Acționarii bănciiacestora li s-a confirmat pierderea duminică seara, când au intervenit reglementatorii federali.

Venture capitaliștiieșecul băncii a captat atenția publicului larg și decizia guvernului de a se asigura că niciun contribuabil nu ajunge să suporte costul acestei pierderi a pus VC-urile într-o poziție nefavorabilă.

Startup-urilegrija plăților pe termen scurt este foarte greu de dus, iar aceasta este simțită de multe companii aflate la început de drum, pentru că acestea au devenit clienți ai SVB când nicio altă bancă nu i-ar fi finanțat sau susținut. Cine va umple golul din industrie lăsat acum de SVB?

Băncile regionaleeșecul SVB s-a repercutat, din motiv de panică a publicului, și asupra băncilor regionale mai mici. Exemple sunt acțiunile în cădere dramatică a First Republic Bank și First Horizon, printre altele.

Goldman Sachs: implicarea uneia dintre cele mai puternice bănci de investiții de pe Wall Street în saga SVB nu a trecut neobservată. Banca a sfătuit SVB cu privire la planul greșit de oferire de vânzare publică a acțiunilor, însă se pare că a fost prea târziu.

Crypto: dacă lucrurile s-ar fi întâmplat în 2021, când crypto era în ascensiune spectaculoasă, argumentul că nu poți avea încredere în finanțele tradiționale ar fi fost extrem de puternic și ar fi dus prețul bitcoin, cel mai probabil, peste $100,000.