FacebookTwitterLinkedIn

În cel de-al treilea an pandemic, antreprenorii care activează în una dintre cele mai încercate industrii din ultimii doi ani, cea a turismului, schimbă strategia de business mizând pe principiul răbdării și pe cel al așteptării.

Dacă în ultimii doi ani, incertitudinea și impedictibilitatea i-au împins pe mulți proprietari de hoteluri și pensiuni să ia decizii rapide, multe dintre ele, radicale (de a închide business-ul, a-l vinde sau de a-i modifica activitatea de bază), 2022 se arată a fi anul planurilor de business bazate pe principiul „ai răbdare și așteaptă să vezi ce se întâmplă, cel puțin în sfera legislativă”.

Este criteriul de bază după care, a recunoscut că și-a trasat strategia de business din acest an și medicul brașovean Florin Rusu, proprietarul castelului „Templul Cavalerilor”, un hotel ce afișează în prezent povestea unui castel vechi de peste 700 de ani.

Înconjurat de două stânci calcaroase, denumite Data şi Bogza, construcția formează chiar și în vremurile noastre un spațiu perfect de apărare. Acesta a fost motivul principal pentru care un nobil care locuia în zonă a ales să construiască acolo castelul, în anul 1320. Practic, atunci, castelul juca rolul de cetate de apărare, după care, în timpul Imperiului Habsurgic, a devenit cazarmă militară. Câțiva ani mai târziu, după ce a fost preluat de armata română, și-a îndeplinit același rol: de cazarmă militară, pentru vânătorii de munte. Istoria amintește că însuși regele Mihai al României a stat o perioadă din armată la castelul din Trascău.

În perioada comunistă, construcția a fost introdusă în circuitul civil, aparținând unei întreprinderi din Aiud. Societatea a dat însă faliment, iar castelul a fost scos la licitaţie şi astfel a ajuns în proprietatea medicului din Braşov.

Așadar, prima filă a poveștii business-ului „Templul Cavalerilor”, care a devenit punct de atracție în zona Munților Trascău, s-a scris în urmă cu 25 de ani, atunci când medicul Florin Rusu a achiziționat cetatea (la acea vreme reprezentată de câteva ruine) cu peste 40.000 de dolari, la o licitație.

De-a lungul anilor, Florin Rusu a investit câteva sute de mii de euro în transformarea vechiului castel construit din piatră, într-un hotel cu tematică medievală, atribuindu-i ca denumire sugestivă „Templul Cavalerilor”. O denumire care nu a fost aleasă deloc întâmplător, ea fâcând trimitere la Ordinul Cavalerilor Templieri datorită, nu doar pasiunii lui Florin Rusu pentru istoria și acțiunile cavalerilor templieri, ci și apartenenței sale la această organizație (medicul brașovean este balivul Transilvaniei în Ordinul Cavalerilor Templieri din România).

„Când am văzut pentru prima dată acest loc, am simțit că aici îmi voi petrece restul vieții”, a mărturisit pentru Forbes România, medicul Florin Rusu specificând că investiția în restaurarea castelului nu este nici pe departe finalizată.

Procesul de renovare al castelului (în forma sa actuală) a durat nici mai mult, nici mai puțin de două decenii și asta pentru că fondurile necesare restaurării provin din propriile finanțe ale medicului brașovean, care activează în prezent în industria aparaturii și echipamentelor medicale.  

„Atunci când am achiziționat acest castel, nu exista nici măcar ideea de fonduri. Așa încât am început procesul de renovare cu banii personali. Am încercat la un moment dat să accesez fonduri, dar după cum bine știm, este foarte complicat să intri în posesia acelor bani dacă nu ai cunoștințe sau relații”, a subliniat Florin Rusu, care a recunoscut că acesta este motivul principal pentru care renovarea castelului a fost realizată într-un ritm atât de lent.

Cu toate acestea, Florin Rusu este optimist și se arată încrezător că în viitorul apropiat va putea accesa fonduri pentru a dezvolta în continuare castelul, dar și împrejurimile. În prezent, castelul are 20 de camere disponibile dintr-un total de 60 atât cât prevede proiectul de afaceri.

În ceea ce privește bilanțul referitor la activitatea turistică desfășurată în ultimii doi ani la castelul „Templul Cavalerilor”, zona izolată și-a făcut încă o dată datoria de „scut”, doar că în aceste vremuri, nu în fața armatelor străine, ci în fața efectelor negative ale pandemiei. În perioada 2020-2021, numărul turiștilor care au trecut pragul castelului a scăzut cu numai 10 procente.

„Într-o perioadă în care este recomandat să se evite spațiile aglomerate, mulți turiști au ales să-și petreacă timpul liber în locuri cât mai departe de civilizație, în zone izolate, iar acesta este unul dintre avantajele castelului nostru”, afirmă Florin Rusu.    

O situație justificabilă dacă luăm în calcul și studiile care demonstrează că 2021 a fost anul în care turismul intern a câștigat teren în fața celui internațional datorită restricțiilor existente la nivel global. În plus, în 2021, mulți români au recunoscut că au suplimentat bugetul de concediu destinat vacanțelor interne datorită voucherelor de vacanță oferite de Guvern. Conform unui sondaj realizat de Travelminit.ro, 21% dintre respondenți au declarat că au călătorit anul trecut în România datorită tichetelor de vacanță oferite de către stat și printre destinațiile în care turiștii români au utilizat voucherele de vacanță cel mai des se numără și stațiunile montane, care au fost votate de 75% dintre respondenți.  

Revenind la planurile de business ale proprietarului castelului „Templul Cavalerilor”, medicul Florin Rusu a mărturisit pentru Forbes România că, pentru cel de-al treilea an pandemic nu și-a trasat vreun obiectiv anume și asta pentru că așteaptă decizii concrete din partea guvernanților români cu privire la PNRR.

„De asemenea, așteptăm să vedem care este strategia referitoare la fondurile nerambursabile sau rambursabile parțial ce se vor aloca în domeniul în care activăm. Așadar, până nu vom afla cu exactitate ce ne pot oferi autoritățile, nu ne vom angaja la planuri de business mărețe…deocamdată”, a conchis cu fermitate proprietarul castelului „Templul Cavalerilor”.