FacebookTwitterLinkedIn

Startup-ul de taxi aerian electric Wisk Aero a obținut 450 de milioane de dolari de la Boeing într-o nouă rundă de finanțare, care o va ajuta să devină „una dintre cele mai bine finanțate companii de mobilitate aeriană avansată din lume”.

Wisk a anunțat că va folosi fondurile pentru accelerarea dezvoltării, va angaja personal nou care să vină în completarea echipei actuale, de 350 de persoane, și va da startul unui nou proces de producție care va avea ca rezultat o afacere la scară largă, de taxi aerian în următorii cinci ani.

Odată ce-și va îndeplini aceste obiective, Wisk estimează că va efectua în jur de 14 milioane de zboruri anual, spre 20 de destinații din lume.

Wisk Aero a fost înființată în 2019 ca un joint venture între Boeing și Kitty Hawk, compania de taxi aerian finanțată de co-fondatorul Google, Larry Page.

Toate acestea sunt condiționate de acordul Administrației Federale a Aviației (FAA) din SUA și alte autorități de reglementare guvernamentale, pentru ca Wisk să transporte pasageri. Până acum, FAA nu a certificat nicio aeronavă electrică cu decolare și aterizare verticală (eVTOL) pentru operațiuni comerciale.

Experții consideră că poate dura cel puțin cinci ani sau mai mult pentru ca autoritățile de reglementare să certifice că aceste noi tipuri de aeronave sunt suficient de sigure pentru pasageri.

Taxiurile electrice aeriene nu sunt niște „mașini zburătoare”, ci elicoptere mici, fără motoarele cu gaz zgomotoase și poluante. În ultimii ani au apărut o serie de startup-uri cu avioane care sunt alimentate cu energie electrică, capabile să transporte câțiva pasageri, destinate zborurilor scurte din orașe sau la nivel regional.

Analiștii estimează că piața taxiurilor zburătoare ar putea crește la venituri de 150 de miliarde de dolari până în 2035.