FacebookTwitterLinkedIn

Deși inițial s-a crezut a fi o creștere temporară, prețurile materialelor de construcții au explodat efectiv de la începutul anului, înregistrând chiar și majorări de preț de peste 100%.

“Niciun buget nu a mai putut fi susținut și ce este mai grav este faptul că nu a mai putut fi preliminat. Practic, este extrem de greu să îți faci un plan, o proiecție pentru o investiție atâta timp cât nu ai nicio pârghie la îndemână să-ți evaluezi acel proiect. În momentul în care am avut creșteri și de peste 100%  într-o perioadă de trei luni, în care practic ofertele pe care le primeam de la furnizori erau valabile doar 24 de ore și pe lângă faptul că se cereau prețuri foarte mari, se dădeau termene de livrare foarte lungi, s-a creat o stare de incertitudine în zona construcțiilor și automat că în zona investițională. Știm că orice investiție, până se ajunge la echipamente, utilaje, tehnologie, ai nevoie de infrastructura acelei investiții”, a declarat Cristian Erbașu, Președintele Federației Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC) și Proprietarul Construcții Erbașu S.A., care consideră că reacția a fost însă destul de târzie.

Potrivit acestuia, constructorii nu s-au așteptat la o creștere atât de dramatică a prețurilor materialelor de construcții, într-un timp atât de scurt.

“Toată lumea a crezut că prețurile vor scădea pe măsură ce ne apropiam de vară sau de toamnă. Din contră, prețurile au crescut din ce în ce mai mult. Și chiar și în acest moment nu suntem încă la un palier”, continuă acesta.

Majoritatea prețurilor care au înregistrat creșteri substanțiale sunt în general pentru materialele de construcții din import, circa 80%. Însă și pe cele 20% de materiale care se produc în România se va vedea o creștere a prețurilor, susținută de scumpirea energiei electrice și a gazului. “Deci creșterea, chiar dacă nu va mai fi atât de dramatică ca și pondere, va continua și, din păcate, pe lângă creșterea naturală provocată de pandemie, mai este o componentă speculativă, care știm bine că apare de fiecare dată în momente de criză”, explică omul de afaceri.

Componenta speculativă, din punctul lui de vedere, va fi ameliorată doar în momentul în care prețurile vor ajunge la un plafon. “Vom asista în timp, poate în 1-2 ani, și la o scădere. Dar niciodată să nu ne gândim că prețurile vor mai scădea la nivelurile la care au fost înainte de pandemie”, atrage el atenția.

Totodată, creșterile pe segmentul construcțiilor care vor urma în următorii 2-3 ani nu vor fi doar din cauza majorării prețurilor la materialele utilizate.

“Va urma o creștere extrem de mare a manoperei în construcții. Știm bine că ne lovim de o criză a forței de muncă mai ales în construcții, pentru că în vestul Europei sunt ceruți lucrătorii în construcții din România și vom avea o creștere galopantă a costurilor cu forța de muncă”, mai spune Cristian Erbașu la care adaugă că, pe lângă creșterea prețurilor materialelor de construcții și a manoperei, vor mai urma și alte costuri pentru constructori. Spre exemplu, costurile impuse de GreenDeal. “Toate costurile astea erau diminuate în România. Dar ele vor crește. Costurile construirii unui apartament sau a unei clădiri se vor apropia de cele din țările din jurul nostru”, subliniază acesta.

În plus, Cristian Erbașu atrage și atenția asupra pericolului eliminării facilităților fiscale din domeniul construcțiilor. “Aceste facilități vor începe treptat să se diminueze din 2025 până în 2028. Sunt unii politicieni care doresc, mai ales cei de la guvernare, să își acopere niște goluri în bugete încercând forțarea acestor eliminări de facilități mai devreme. Însă le-am evidențiat faptul că vor câștiga 600 de milioane de euro, dar vor pierde mult mai mult, în jur de un miliard de lei din forța de muncă care va pleca din țară sau va fi plătită la negru”, afirmă omul de afaceri.

În momentul de față, România are circa 400.000 de lucrători în construcții, de la 300.000 câți erau înainte de izbucnirea pandemiei. În vestul Europei, lucrează peste 700.000 de români în domeniul construcțiilor. “În general un muncitor produce în România în jur de 60.000-70.000 până la 80.000 euro/an. Nouă ne pleacă oamenii cei mai buni în afară, nu cei slabi. Cei cu productivitate ne pleacă, cei tineri, cei pricepuți. România pierde câteva sute de milioane de euro odată cu migrarea lucrătorilor din construcții în alte țări”, mai spune Cristian Erbașu.

Toate aceste elemente contribuie la creșterea prețurilor materialelor de construcții, care se va reflecta și în piața imobiliară, în special în prețurile apartamentelor. “Dublarea prețului unui apartament în cinci ani nu este o exagerare”.