
Când România a intrat în Uniunea Europeană, în urmă cu 15 ani, probabil că nimeni nu era în stare să estimeze perspectivele dezvoltării. A fost cartea câștigătoare. Dar au existat și oportunități ratate.
Privind în urmă, se poate spune, fără îndoială, că aderarea la UE a fost cea mai bună afacere a României. Aceasta a descătușat oportunități uriașe pentru mediul privat de afaceri. Antreprenorii, companiile și managerii români au fost conectați direct, fără menajamente, cu dinamica economiei europene. Economia autohtonă a crescut spectaculos în toți acești ani. Dacă în anul 2000, PIB-ul României se situa la 26% din media UE, anul trecut, acesta a ajuns la 70%. „O asemenea creștere nu se putea realiza dacă nu exista această oportunitate fantastică, iar acest fapt dovedește că prezența noastră în UE și NATO este foarte importantă”, a declarat Cristian Nacu, Senior Country Officer pentru România și Republica Moldova International Finance Corporation (IFC), divizia de investiții a Băncii Mondiale.
În cazul IFC, ca parte a grupului Băncii Mondiale, România a devenit principala țară din Europa. „În ultimii cinci ani, portofoliul nostru a crescut semnificativ, aproape de trei ori, pentru că oportunitățile care au apărut în România au avut nevoie de finanțare, iar noi am avut confortul să acordăm aceste tipuri de finanțări”, a precizat Cristian Nacu. International Finance Corporation a investit 1,8 miliarde de dolari în România, în ultimii cinci ani, din care, în anul fiscal 2021-2022, volumul investițiilor angajate s-a ridicat la 458 de milioane de dolari, un buget record. Cristian Nacu a argumentat: „Acest lucru a fost posibil pentru că România este o țară în care este sigur să investești și nevoile sunt uriașe.” IFC dorește să investească mai mult în infrastructură, principalul motor în dezvoltarea țării, în procesul de decarbonizare, transport și în proiecte de energie regenerabilă.
Dacă avantajele prezenței României în structurile euroatlantice sunt evidente, tot la fel de vizibile sunt și oportunitățile ratate. Nu este locul aici de a găsi vinovații acestor ratări. Totuși, printre oportunitățile ratate, Cristian Nacu remarcă infrastructura și, într-o oarecare măsură, educația. „Cred că n-am reușit să reformăm educația publică. Sunt câteva insule de performanță, dar nivelul mediu este foarte scăzut. Sunt cunoscuți indicatorii privind analfabetismul funcțional care, din păcate, crește. Statul ar trebui să facă mult mai mult în acest domeniu”, a declarat Cristian Nacu.
În contextul economic dificil, mediul de afaceri caută oportunități în plin efort de adaptare la noile realități. Principala calitate a antreprenorilor români, în viziunea lui Cristian Nacu, este încăpățânarea cu care rezistă și se adaptează. În același timp, principala preocupare a comunității de business ar fi să aibă modestia de a învăța în continuare pentru că nevoia de adaptare va fi din ce în ce mai mare. „Cu cât businessul lor va crește cu atât nevoia de învățare va fi mai mare”, a sugerat Nacu.
În 2022, se împlinesc 30 de ani de parteneriat între Grupul Băncii Mondiale și România. Portofoliul activ al Băncii Mondiale în România este compus din 10 proiecte de investiții în valoare totală de 1,78 miliarde de dolari și 31 de servicii de asistență tehnică și analitică, în valoare de 104 milioane de dolari. La 1 iulie 2022, portofoliul angajat al IFC era de 1,27 miliarde de dolari, derulat împreună cu peste 30 de clienți. Portofoliul IFC din România este cel mai mare din Europa.