FacebookTwitterLinkedIn

Creșterea TVA pentru achiziția de imobile, de la 5 la 9% începând de anul viitor, a determinat un avans de 30% al cererii de evaluări pentru garanții bancare a imobilelor rezidențiale, potrivit NAI România.

De la începutul anului viitor, TVA pentru imobilele al căror preț se situează sub 600.000 de lei și au o suprafață de până la 120 mp crește de la 5 la 9%, ceea ce i-a impulsionat pe cei aflați în căutarea unei locuințe să urgenteze decizia de cumpărare. 

Astfel, pentru un apartament cu acest preț, cumpărătorul va plăti TVA de 54.000 de lei (peste 10.800 de euro), în loc de 30.000 de lei (în jur de 6.000 de euro). Pentru locuințele nefinisate, în care noii proprietari nu se pot muta imediat, TVA se menține la 19%. 

Compania menționează că cei care plătesc avansul pentru o locuință, până la final de 2023, vor beneficia tot de TVA de 5%. Potrivit NAI România, cererea de servicii de evaluare pentru garanții bancare, aferente unor imobile cu destinație rezidențială, a crescut cu peste 30% în primele 15 zile ale lunii noiembrie, față de perioada octombrie – septembrie 2023.

„Dacă ne raportăm exclusiv la creșterea TVA, locuințele noi devin, din prima zi a anului viitor, mai scumpe cu circa 5.000 de euro. Iar dacă facem o corelație a acestui cost suplimentar pentru cumpărători cu creșterea dobânzilor la credite și cu inflația, înțelegem de unde provine graba celor interesați de achiziția unei locuințe, pentru a finaliza o tranzacție în aceste ultime luni ale anului”, a declarat Andrei Botiș, CEO Appraisal & Valuation SA (NAI Romania & Moldova).

Majoritatea imobilelor de locuit care se tranzacționează în România se încadrează în categoria menționată, ceea ce înseamnă că măsura creșterii TVA va avea o influență puternică asupra pieței imobiliare, începând cu anul viitor.