FacebookTwitterLinkedIn

Băncile din România au acordat credite noi populației și companiilor, în perioada ianuarie 2020-august 2023, în valoare de peste 410 miliarde lei, echivalentul a 29% din Produsul Intern Brut al României aferent anului 2022.

Volumul creditelor noi, acordate populației și companiilor în 3 ani și opt luni de la debutul pandemiei, depășește cu 8,25% soldul creditului neguvernamental înregistrat la finele lunii august 2023, de aproape 379 miliarde lei. În primele opt luni ale anului în curs au fost acordate împrumuturi noi în valoare de 89 miliarde lei, mai mult decât în tot anul 2020. 

Soldul creditului neguvernamental se calculează ca diferența dintre totalul creditelor noi acordate populației și companiilor și rambursările parțiale și totale, precum și vânzările de credite. Viteza de reînnoire a creditelor este accelerată de impulsionarea finanțării companiilor, o pondere importantă dintre acestea accesând împrumuturi cu scadență scurtă, de sub un an.

Digitalizarea a accelerat în toată această perioadă. Instituțiile de credit investesc în tehnologie și inovație, oferta de produse și servicii online cunoscând o creștere semnificativă de la debutul pandemiei, din perspectiva eficienței și accesibilității. Numărul tranzacțiilor cu cardul per un milion locuitori a crescut de cinci ori, în 5 ani, fiind de 121 milioane în 2021, față de o medie a zonei euro de 164 milioane. Băncile rămân preocupate de intensificarea digitalizării cu asigurarea securității cibernetice pentru eficientizarea costurilor și creșterea satisfacției clienților. 

Băncile contribuie la dezvoltarea economică și la creșterea bunăstării economice prin finanțarea proiectelor de infrastructură, educație, sănătate și altele care au un impact pozitiv asupra societății. Industria bancară din România asigură, datorită specificului activității sale, un rol cheie în buna funcţionare a mecanismelor economice şi financiare, cu impact asupra evoluţiilor macroeconomice, a dinamicii mediului de afaceri şi a îmbunătăţirii gradului de prosperitate economică din România.