FacebookTwitterLinkedIn

Ministrul german al economiei a anunţat că statul german va prelua temporar administrarea filialei din Germania a companiei Gazprom, având în vedere importanţa acesteia pentru furnizarea de energie,.

Agenţia Federală a Reţelelor Germane va administra Gazprom Germania până la data de 30 septembrie, conform declarațiilor ministrului energie german. Gazprom, acţionar unic al filialei, a lăsat o situație incertă după ce a anunțat vineri că se retrage din Germania, fără a indica un nou proprietar, în contextul conflictului privind gazele livrate de Rusia în Europa.

Gazprom Germania are la rândul său filiale în Regatul Unit, Elveţia şi Cehia, acestea fiind importante pentru operarea unor structuri importante de depozitare a gazelor și carburanților.

Deşi Gazprom nu a precizat cui îi va transfera proprietatea asupra filialei germane, Berlinul susţine că a aflat despre intenţia de achiziţionare a acesteia de către entităţi cu “origini incerte”. Guvernul german ar fi trebuit să fie notificat despre aceasta sau despre o eventuală lichidare a Gazprom Germania.

„Guvernul face ceea ce este necesar pentru a asigura securitatea aprovizionării în Germania, inclusiv pentru a nu expune infrastructurile energetice unor decizii arbitrare ale Kremlinului”, a adăugat ministrul Habeck într-o conferinţă de presă. “Drepturile de vot ale proprietarilor Gazprom Germania se transferă Agenţiei Federale a Reţelelor” , care “poate lua toate deciziile necesare pentru garantarea furnizării”, a declarat Robert Habeck.