FacebookTwitterLinkedIn

Indicii burselor europene au urcat pe măsură ce acțiunile companiilor din domeniul energiei au înregistrat evoluții, în ciuda creșterii prețului petrolului și a preocupărilor cu privire la perspectiva unor sancțiuni mai dure din partea SUA și Europa împotriva Rusiei.

Indicele Stoxx Europe 600 a crescut cu 0,3% până la ora 8:57 dimineața la Londra, companiile din energie și prelucrarea produselor chimice depășind performanțele precedente, în timp ce acțiunile companiilor care extrag resursele de bază, cât și cotele din construcții, au scăzut. Acțiunile tehnologice au avut, de asemenea, printre cele mai bune performanțe, adaugă Bloomberg.

Bursele europene au depășit pierderile alimentate de războiul din Ucraina, deoarece investitorii au fost atrași de evaluări mai scăzute și de optimismul cu privire la continuarea  creșterii economice. Totuși, o politică monetară mai strictă și creșterea inflației prezintă riscuri pentru evoluția pozitivă a burselor.

Acțiunile băncilor centrale și războiul rămân în topul îngrijorărilor investitorilor, principala întrebare fiind ”cum va afecta creșterea economică a inflației și ce vor face factorii de decizie”, a declarat Nieves Benito, șeful cercetării fundamentale la Santander Asset Management. „Dacă Germania va merge mai departe și va reduce gazul rusesc, am putea observa o incertitudine mai mare și un impact mai mare în regiune”, adaugă acesta. Totodată, administratorul spaniol de active a redus vizibil riscul și urmărește să intre în companii cu fundamente solide.