FacebookTwitterLinkedIn

În cursul zilei de astăzi Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României va decide, în cadrul ședinței de politică monetară, daca va majora din nou dobânda cheie.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât deja majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,5% pe an, de la 2% pe an, în 9 februarie. Vicepreşedintele CFA România, Adrian Codirlaşu, a declarat că Banca Naţională a României ar putea majora dobânda de politică monetară, în aprilie, cu 50 de puncte de bază, menţionând că o creştere a dobânzii cheie va avea efect mai puternic, dată fiind creditarea preponderent în lei, relatează Agerpres.

“Pentru aprilie, cred că 50 de puncte de bază este proiecţia de creştere a ratei de dobândă de politică monetară de către Banca Centrală. Dacă ne uităm la ce tablou vom avea în aprilie, vom avea inflaţia undeva în două cifre şi dobânda extrem de jos, puternic, extrem de puternic real negativă.” , a adăugat Adrian Codirlaşu.

Rata anuală a inflaţiei este aşteptată să-şi accentueze puternic creşterea în trimestrul II din 2022, până la 11,2% în iunie, comparativ cu 8,6% în proiecţia precedentă, potrivit minutei şedinţei de politică monetară care s-a desfăşurat în 9 februarie.