FacebookTwitterLinkedIn

Consiliul Concurenței a efectuat inspecții inopinate la companiile din grupul Enel România în cadrul a trei investigații privind posibile abuzuri de poziție dominantă.

„Monitorizăm în mod constant activitatea companiilor aflate în poziție dominantă, acestea având o responsabilitate specială cu privire la comportamentul adoptat în relația cu partenerii, tocmai pentru că se bucură de o poziție deosebită pe piață. Suntem interesați de comportamentul companiilor din sectorul energetic, mai ales în contextul în care, în ultimii ani, statul român a adoptat măsuri de deschidere către concurență a piețelor din acest sector” a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Instituția are indicii că E-Distribuție Muntenia, E-Distribuție Banat și E-Distribuție Dobrogea, printr-o serie de acțiuni, limitează concurența pe piață, prin favorizarea propriilor furnizori de energie electrică, Enel Energie și Enel Energie Muntenia, în detrimentul celorlalți furnizori cu amănuntul și al consumatorilor.

Inspecțiile s-au desfășurat la sediile și unele puncte de lucru ale companiilor din București, Constanța și Timișoara, iar documentele se află în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice.

Inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurenţiale analizate.

În urma comunicatului de presă emis de Consiliul Concurenței, Enel România a declarat că „acordă o atenție deosebită respectării legislației în domeniul concurenței”,

„În cadrul inspecției (societățile din grup – n.r.) au cooperat pe deplin cu autoritatea competentă, punând la dispoziţie toate documentele şi informaţiile solicitate”, potrivit Enel România.