FacebookTwitterLinkedIn

Gigantul sandvișurilor a anunțat săptămâna trecută că a convenit vânzarea către Roark Capital, o firmă de private equity care deține branduri de restaurante din SUA, printre care Dunkin’ Donuts, Arby’s și Buffalo Wild Wings. 

Termenii tranzacției, care pun capăt unei lupte de câteva luni pentru unul dintre cele mai mari lanțuri fast food din America, nu au fost dezvăluiți. Cu toate acestea, The Wall Street Journal și Reuters au raportat în zilele anterioare vânzării că Roark conducea un grup de 10 ofertanți, oferind mai mult de 9 miliarde de dolari pentru achiziționarea Subway. 

Vânzarea marchează primul moment din cei aproape 60 de ani de istorie ai Subway când compania va trece în mâinile altor familii decât cele fondatoare. 

Vânzarea îl poziționează printre miliardarii noi pe proprietarul discret care a deținut jumătate din lanț. Niciunul dintre fondatorii originali ai Subway, Fred DeLuca și Peter Buck, nu mai sunt în viață. După moartea sa în 2015, DeLuca și-a lăsat 50% din companie soției sale, Elisabeth DeLuca, conform Forbes SUA. Aceasta are un fiu, Jonathan. DeLuca (76) ar obține din vânzare o sumă estimată de 3,4 miliarde de dolari (după taxe), calculată în funcție de prețul estimat de 9 miliarde de dolari. Averea estimată a familiei sale ar fi de aproximativ 8,2 miliarde de dolari după vânzare.

Înainte de tranzacție, DeLuca încasase deja aproximativ 2,6 miliarde de dolari în numerar din drepturile de autor Subway plătite familiei sale de-a lungul anilor. 

Ea se afla pe locul 699 în lista Forbes a miliardarilor din 2023, cu o avere estimată de 8 miliarde de dolari, care includea și valoarea estimată a cotei sale la Subway. 

Diferența principală este acum că marea parte a averii sale va fi în numerar. Suma estimată nu ține cont nici de viitoarele plăți. Potrivit WSJ, proprietarii Subway ar primi 9 miliarde de dolari în avans, cu alte 600 de milioane de dolari disponibile la îndeplinirea obiectivelor. Potrivit Reuters, aranjamentul a fost creat pentru a acoperi diferența dintre suma pe care firmele de buyout erau dispuse să o plătească pentru Subway și cele 10 miliarde de dolari pe care proprietarii sperau să îi obțină. 

“Nimeni nu a aflat suma exactă,” a spus expertul în francize John Gordon de la Pacific Management Consulting Group, care a urmărit cu atenție vânzarea Subway. Acesta a subliniat că sursele din industrie indică, de asemenea, că este implicată o clauză earnout. Calculul sumei estimate nu ține cont nici de manevrele de minimizare a taxelor pe care le-ar fi putut face în privat, cum ar fi includerea acțiunilor Subway deținute într-un trust sau efectuarea de donații filantropice nedivulgate. 

Celălalt fondator al Subway, Peter Buck, a lăsat instrucțiuni în testamentul său, potrivit Forbes SUA, să lase jumătate din companie fundației sale de familie după moartea sa din noiembrie 2021. Această donație ar putea valora cel puțin 4,5 miliarde de dolari, în funcție de prețul minim estimat de WSJ și de Reuters. 

Donația, descrisă ca o modalitate de a sprijini cauzele principale ale fundației – educația și conservarea mediului, se numără printre cele mai mari donații caritabile către o fundație. De asemenea, donația salvează moștenitorii lui Buck, probabil cei doi fii ai săi, Christopher și William, de o factură fiscală de aproape 2 miliarde de dolari (calculată la prețul estimat de 9 miliarde de dolari pentru vânzare). 

Dacă Buck nu ar fi donat parte din cota sa Subway către caritate, averea sa ar fi trebuit să plătească un impozit pe moștenire de 40% pe “valoarea de piață corectă” a activului. Elisabeth DeLuca nu ar fi fost supusă acestui impozit pe moștenire, deoarece acesta nu se aplică activelor transmise soților.

Soția lui Buck, Carmen Lucia Passagem, a decedat în 2003. În afara cotei Subway, Buck și familia sa au cheltuit milioane – probabil folosind veniturile din Subway – cumpărând terenuri forestiere în Maine, care acum valorează 1 miliard de dolari. 

Trustul Tall Timbers, care pare încă să fie controlat de familia Buck, potrivit Forbes SUA, deține aproximativ 1,3 milioane de hectare de teren în Maine, ceea ce îl poziționează printre cei mai mari proprietari de terenuri din stat. 

În timp ce familia DeLuca nu a dezvăluit donațiile lor la fel de detaliat cum a făcut-o familia Buck, este posibil ca o parte semnificativă din suma obținută din vânzare să meargă la fundațiile familiei DeLuca, care susțin diverse organizații din Connecticut și din Florida. 

Citând un purtător de cuvânt al Subway, The Wall Street Journal a raportat că se așteaptă ca majoritatea veniturilor din tranzacție să meargă la fundațiile afiliate fondatorilor. 

Deși menține un profil foarte discret, DeLuca a făcut acte ample de caritate de când a preluat proprietatea Subway a soțului său. Documentele disponibile public arată că văduva fondatorului Subway a donat peste 450 de milioane de dolari către Fundația Frederick A. DeLuca între 2015 și 2020. 

În martie 2022 ea l-a angajat pe Kevin Byrne să fie CEO-ul fundației. Byrne a lucrat anterior timp de aproape două decenii la fundația înființată de familia CEO-ului Dell Technologies, Michael Dell. DeLuca a înființat, de asemenea, propria sa fundație, Fundația Elisabeth DeLuca, în decembrie 2021. În același an, ea a donat 253,7 milioane de dolari în acțiuni, inclusiv aproape 30 de milioane de dolari în acțiuni Airbnb și aproximativ 20 de milioane de dolari în acțiuni JPMorgan.