Începând cu giganții BP și Shell, banca HSBC și AerCap, cea mai mare companie de închiriere a aeronavelor, o listă lungă de companii globale părăsesc Rusia sau își întrerup operațiunile pe această piață.
Occidentul a luat măsuri pentru a condamna acțiunile militare ale Rusiei, inclusiv prin închiderea spațiului aerian pentru aeronavele rusești, închiderea unor bănci rusești din rețeaua financiară globală SWIFT și restricționarea capacității Moscovei de a-și folosi rezervele valutare de 630 de miliarde de dolari.
Economia Rusiei deja se clatină. Rubla a scăzut la un nivel record, în timp ce banca centrală și-a dublat rata dobânzii la 20% și a menținut bursele de valori și piețele derivate închise.
Compania petrochimică Shell a anunțat luni că va părăsi toate operațiunile sale rusești, inclusiv fabrica sa LNG Sakhalin 2, în care deține o participație de 27,5%. Fabrica este deținută și operată în proporție de 50% de grupul rus Gazprom. Directorul executiv al Shell, Ben van Beurden, într-o declarație către Reuters, a adăugat că grupul său discută cu guvernele despre asigurarea aprovizionării cu energie în Europa.
Și Equinor, firma energetică deținută majoritar de statul norvegian, a declarat că va începe să iasă din întreprinderile mixte pe care le are Rusia. Equinor este al doilea mare producător european de petrol și gaze, după BP, care și-a anunțat ieșirea din Rusia, în timp ce țările occidentale își intensifică eforturile de a pedepsi Rusia cu noi sancțiuni.
Alte companii occidentale au participații în proiecte de petrol și gaze rusești, precum ExxonMobil și TotalEnergies. Deocamdată, acestea nu au anunțat nicio măsură, dar resimt presiunea deciziilor luate de alți jucători mari din piață.
Componente mari ale economiei ruse vor fi evitate de băncile și organizațiile financiare occidentale, după decizia de a elimina accesul, pentru unele dintre băncile Rusiei, de la SWIFT, sistemul de mesagerie securizat, utilizat pentru tranzacții de trilioane de dolari în întreaga lume.
Astfel, divizia europeană al Sberbank, cel mai mare creditor al Rusiei, are probleme mari, a avertizat Banca Centrală Europeană, confruntându-se cu o criză a depozitelor.
Banca britanică HSBC a declarat că va înceta relațiile cu o serie de bănci rusești, inclusiv cu VTB, a doua ca mărime din țară, informează Reuters.
Până și Elveția lasă neutralitatea deoparte, declarând că adoptă sancțiunile Uniunii Europene și că va îngheța activele unor persoane și companii rusești.
Nasdaq Inc și Intercontinental Exchange NYSE au oprit temporar tranzacționarea cu acțiuni ale companiilor din Rusia listate la bursele lor.
Iar producătorii mondiali de automobile și camioane, inclusiv americanii de la General Motors și Daimler Truck din Germania, au luat măsuri. Daimler Truck a suspendat livrarea tuturor componentelor pentru camioane către partenerul său rus Kamaz. Volkswagen a suspendat livrările de mașini către dealerii din Rusia, iar producătorul suedez Volvo a declarat că vor suspenda exporturile către Rusia. Un purtător de cuvânt al companiei suedeze a anunțat că exporturile către Rusia provin din fabricile din Suedia, China și SUA. Anul trecut, Volvo a vândut în jur de 9.000 de autovehicule pe piața rusă.
Compania de transport pe containere Ocean Network Express, cu sediul central în Singapore, a suspendat rezervările către și dinspre Rusia, în timp ce Maersk a declarat că ia în considerare aceeași decizie.
Câtorva companii cu expunere în Rusia le-au scăzut acțiunile luni. Un exemplu este Nokian Tyres, care și-a retras estimarea pentru 2022. Compania a declarat săptămâna trecută că va muta o parte din producția din Rusia în Finlanda.
Au scăzut, de asemenea, acțiunile Societe Generale, care deține Rosbank din Rusia, și ale producătorului de automobile Renault, care controlează producătorul rus de automobile Avtovaz.
Articol în curs de actualizare…