FacebookTwitterLinkedIn

Olena Zelenska, soția președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, a studiat arhitectura și vorbește o engleză fără cusur.

În vârstă de 44 de ani, Olena Zelenska este scenaristă, dar a studiat arhitectura la Universitatea Krivoi Rog. Deși se cunoșteau din liceu și aveau prieteni comuni, abia la universitate cei doi au devenit apropiați. Volodimir Zelenski era pe atunci student la drept și actor aspirant, iar Olena a început să scrie scenarii pentru trupa de comedie din care făcea parte viitorul ei soț.

Președintele Volodimir Zelenski și soția sa, Olena Zelenska, în vizită oficială în Letonia.

Soții Zelenski sunt căsătoriți din 2003 și au doi copii: Oleksandra, de 18 ani, și Kirilo, de 9 ani.

Înainte să fie președinte, Zelenski a devenit popular în rândul ucrainenilor datorită serialului de comedie Servant of the People (Slujitorul poporului), în care juca chiar rolul președintelui Ucrainei

Când Zelenski și-a manifestat intenția de a intra în politică, Olena s-a opus destul de vehement, se pare. Însă, odată hotărârea luată, a fost permanent alături de soțul ei în campanie.

Octombrie 2020: prințul William și ducesa de Cambridge i-au primit la Palatul Buckingham pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski și soția sa, Olena Zelenska.

Olena Zelenska este astăzi una dintre cele mai influente personalități din Ucraina. Între altele, a demarat procedura de acceptare a Ucrainei în inițiativa internațională a G7 referitoare la egalitatea de gen. Doamna Zelenska a inițiat un program de nutriție sănătoasă în școlile din Ucraina, promovează limba ucraineană în lume și militează pentru o societate liberă.

Vatican, Februarie 2020. Papa Francis le-a acordat o audiență privată președintelui și soției sale.

Personalitate puternică și cu inițiativă, Olena este admirată inclusiv pentru stilul vestimentar – ediția ucraineană a revistei Vogue a pus-o pe copertă. Creațiile pe care le poartă provin cel mai adesea de la designeri ucraineni. „Eu nu sunt o fire mai retrasă, dar noua realitate vine cu propriile reguli și încerc să țin pasul”, a declarat Olena Zelenska pentru Vogue Ucraina. „Nu sunt sufletul petrecerii – de exemplu, nu-mi place să spun glume. Dar îmi place că prin atenția care îmi este acordată pot atrage atenția oamenilor asupra unor cauze sociale importante.”

Președintele Emmanuel Macron și soția sa, Brigitte Macron, îi întâmpină la Palatul Elysee pe președintele Ucrainei și soția acestuia în timpul unei vizite de stat în aprilie 2021.

După începutul invaziei ruse, una dintre postările recente din social media ale doamnei Zelenska face referire la copilul născut într-un adăpost: „Această fetiță s-a născut într-un adăpost. Venirea ei pe lume ar fi trebuit să aibă loc în cu totul alte condiții, sub un cer senin. Asta trebuie să vadă copiii. Ce este important este că, deși e război, au existat doctori și oameni cu suflet mare alături de ea. Va fi protejată, va fi apărată. Pentru că voi, dragi compatrioți, sunteți incredibili. Iar copiii născuți în adăposturi vor trăi într-o țară liberă, care a știut să se apere.”

Foto Profimediaimages.ro