
Companiile de tehnologie din România sunt subcapitalizate, dar există șanse reale ca într-un interval de cinci ani pe piața locală să apară încă una sau două companii cu o valoare de peste 1 miliard de dolari, așa-zișii unicorni.
”Există astăzi companii pe piața din Romania care vor fi unicorn, dar despre care nimeni nu știe absolut nimic. Sper și sunt optimist în privința asta ca măcar unul sau doi unicorni să mai iasă în următorii cinci ani din România și avem o șansă reală”, a declarat Cristian Munteanu, fondator și managing partner la Early Game Ventures pentru Forbes România.
Potrivit lui Munteanu, România are un potențial ”enorm” în zona de tehnologie, sector în care vor apărea ”companii mari, companii bune” în anii următori, mai ales că acum există și bani cu care să fie capitalizate.
”Nevoia de capital este enormă în piață, este nevoie de și mai mulți bani, dar odată ce banii vor fi disponibili, vom vedea și mai multe povești de succes”, a precizat Munteanu.
Nevoia de capitalizare a start-upurilor a crescut, dar aceste firme din România sunt subfinanțate.
Early Game Ventures a făcut o analiză privind cele mai bine finanțate start-upuri din România, care au reușit să atragă finanțări de 3-5 milioane de euro, iar numărul acestora este redus. Dar, chiar și cele mai bine finanțate firme de pe piața locală sunt subcapitalizate.
”Companii care au ridicat 3-4-5 milioane, deși în România sunt cel mai bine finanțate, ele nu își permit de fapt să angajeze nici măcar doi oameni de vânzări, care în San Francisco înseamnă 800.000 de dolari pe an. Asta vorbește despre cât de mult sunt subfinanțate, subcapitalizate până și cele mai bune companii românești de tehnologie”, a continuat Munteanu.
Dar, perioadele de criză, așa cum este cea pe care o traversează toată lumea acum, au potențialul să creeze firme puternice.
”Hard times au fost întotdeauna, și e clar că războiul și inflația nu ajută, dar crizele pentru afaceri de tip start-up sunt bune pentru că sunt momente în care lumea se reașează. Tocmai crizele dau naștere la jucători globali. Iar în perioade grele, primii care fug sunt investitorii de tip turist, și cei care rămân sunt jucătorii adevărați care dau o șansă în plus start-upurilor pentrru că le ajută și cu altceva în afară de bani”, a mai spus Munteanu.
Fondul Early Game Ventures este activ de aproximativ patru ani și până în prezent a investit în 28 de companii românești.