FacebookTwitterLinkedIn

CEO-ul Citigroup Inc, Jane Fraser, și-a exprimat miercuri încrederea în băncile din SUA, după ce o serie de falimente bancare i-au zguduit pe investitori și au alimentat tulburările pe piețele financiare globale.

„Sistemul bancar este destul de solid”, iar băncile mari și regionale sunt bine capitalizate, a declarat Fraser miercuri pentru Economic Club of Washington D.C., citată de Reuters.

În ultimele două săptămâni, două bănci americane s-au prăbușit, Credit Suisse Group AG a fost preluată de rivalul elvețian UBS Group, iar cei mai mari creditori din America au convenit să depună 30 de miliarde de dolari în First Republic Bank.

Comentariile publice ale lui Fraser au fost printre primele ale unui director general al unei bănci mari de când a început tumultul pe piața bancară.

“Aceasta nu este o criză a creditelor. Aceasta este o situație în care câteva bănci au unele probleme și este mai bine să ne asigurăm că eliminăm asta de la început”, a spus ea.

Citi, al patrulea cel mai mare creditor din SUA, a fost una dintre cele 11 bănci majore care au aruncat un colac de salvare First Republic săptămâna trecută în efortul de a o ajuta să câștige timp pentru restructurare.

Deși Citi nu este interesat să cumpere First Republic, a spus Fraser, a contribuit totuși cu 5 miliarde de pentru ajutorarea băncii, dar se așteaptă să primească banii înapoi.

Mișcarea de a susține banca americană a fost o demonstrație fără precedent de unitate între giganții bancari care sunt în mod normal concurenți înverșunați.

„De obicei încercăm să ne ucidem unul pe altul în diferite tranzacții pe care încercăm să le facem. Dar în acest caz, acesta este unul în care suntem într-o poziție puternică, vrem să oprim ceea ce ar fi putut fi o problemă”, a spus Fraser.

Pe de altă parte, preluarea unui alt creditor bolnav, Credit Suisse, de către rivalul UBS, duminică, nu a fost surprinzătoare, a spus Fraser.

„Nu cred că cineva a căzut de pe scaun că banca Credit Suisse a ajuns în cele din urmă acolo unde a ajuns, a fost într-adevăr o chestiune de timp. A fost o instituție cu probleme de mult timp”, a spus ea, invocând instabilitatea managementului și diverse crize.

Fraser a lăudat măsurile rapide luate de autoritățile de reglementare din SUA pentru a opri răspândirea crizei cauzate de căderea Silicon Valley Bank și Signature Bank la începutul acestei luni.

Trezoreria, Rezerva Federală și Federal Deposit Insurance Corporation au invocat „excepții de risc sistemic” care le-au permis să garanteze miliarde de dolari din banii clienților neasigurați.

„Este foarte important să protejăm deponenții. Sistemul bancar din întreaga lume depinde de încredere, iar această încredere trebuie să stea în siguranța și securitatea depozitelor”, a spus ea.