FacebookTwitterLinkedIn

Prețurile petrolului au scăzut joi după trei zile de câștiguri, după ce președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a evidențiat riscurile de credit din sectorul bancar pentru cea mai mare economie a lumii, în timp ce stocurile de țiței din SUA au crescut mai mult decât se aștepta.

Contractele futures pe țițeiul Brent au scăzut cu 66 de cenți, sau 0,9%, până la 76,03 dolari pe baril, în timp ce țițeiul american West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 74 de cenți, sau 1%, la 70,16 dolari, potrivit Reuters.

„Riscurile economice au fost evidențiate în cadrul reuniunii Fed, în timp ce stocurile de țiței americane mai mari decât se așteptau au diminuat, de asemenea, un oarecare optimism în privința perspectivelor cererii”, a declarat Yeap Jun Rong, strateg de piață la IG.

Fed a majorat ratele dobânzilor cu un sfert de punct procentual, indicând în același timp că este pe punctul de a opri creșterile suplimentare ale costurilor îndatorării, pe fondul tulburărilor recente de pe piețele financiare, provocate de prăbușirea a două bănci din SUA.

Powell a declarat miercuri că tumultul din industria bancară ar putea declanșa o criză a creditului, cu implicații „semnificative” pentru o economie despre care oficialii băncii centrale americane au estimat că va încetini în acest an chiar mai mult decât se credea anterior.

Între timp, stocurile de țiței din SUA au crescut în mod neașteptat săptămâna trecută, la cel mai mare nivel din aproape doi ani, au arătat cele mai recente date de la Energy Information Administration (EIA).

Stocurile de țiței au crescut cu 1,1 milioane de barili, până la 481,2 milioane de barili, cel mai mare nivel din mai 2021. Analistii chestionați de Reuters se așteptau la o scădere de 1,6 milioane de barili.

„În pofida tuturor discuțiilor cu privire la perspectivele de creștere a producției de petrol din SUA pentru 2023, supraestimarea inflației costurilor și investițiile mai mici (cheltuielile de capital), cel mai recent raport săptămânal EIA confirmă rolul esențial al petrolului american pentru piețele petroliere globale”, au spus analiștii Citi.