FacebookTwitterLinkedIn

Președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen a prezentat planul “REPower EU”, o schemă de măsuri destinate reducerii cât mai rapide a dependenței de importurile de energie din Rusia. 

Programul are în vedere, între altele, majorarea ponderii consumului de energie regenerabilă la 45%, până în 2030, și implică o dublare a capacității de producție de energie fotovoltaică în următorii 5 ani, a anunțat miercuri Comisia Europeană. 

De asemenea, toate clădirile firmelor și instituțiilor publice (inclusiv cele existente) vor fi obligate să monteze panouri solare pe acoperiș. Începând cu anul 2029, obligativitatea va fi extinsă și pentru clădirile rezidențiale private, dar numai pentru cele nou construite.

Astfel, până în 2027, consumul a 9 miliarde de metri cubi de gaze naturale va fi înlocuit cu energia verde, relatează CNN. 

Toate acestea vor necesita, desigur, investiții și reforme masive. Mobilizăm aproape 300 de miliarde de euro. Aproximativ 72 de miliarde de euro sub formă de granturi și 225 de miliarde de euro în împrumuturi rambursabile. O finanțare de până la 10 miliarde de euro va fi alocată pentru construirea legăturilor în rețelele de gaze naturale și gaze lichefiate dintre statele membre, astfel încât niciun stat membru UE să nu rămână în frig. Alte 2 miliarde de euro vor fi pentru infrastructura petrolieră, în vederea opririi importurilor de petrol rusesc. Tot restul finanțării va fi folosit pentru accelerarea și extinderea tranziției către energie curată”, a declarat von der Leyen.