FacebookTwitterLinkedIn

Turcia a blocat discuțiile legate de începerea negocierilor de aderare a Finlandei și Suediei la Alianța Nord-Atlantică (NATO). Delegațiile permanente ale statelor membre NATO urmau să înceapă miercuri prima rundă de negocieri.

Suedia şi Finlanda şi-au depus oficial cererile de aderare miercuri, într-o ceremonie desfăşurată online. Potrivit Financial Times, Turcia s-a opus în momentul în care s-a supus la vot demararea oficială a procesului de aderare.

“Nu spunem că nu pot fi membri NATO. Doar că trebuie să fim pe aceeași lungime de undă, pe aceeași pagină, în legătură cu amenințarea cu care ne confruntăm”, a declarat un oficial turc, conform sursei citate.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat la rândul său că ţara sa nu poate accepta o extindere ce ar compromite securitatea Alianţei. “Ne aşteptăm ca aliaţii noştri să înţeleagă, să respecte şi să susţină sensibilităţile noastre. Avem o sensibilitate în protejarea frontierelor noastre de terorism. Niciunul dintre aliaţi nu a manifestat cât ne aşteptam respect faţă de această sensibilitate a noastră”, a declarat miercuri după-amiază Erdogan, citat de CNN.