FacebookTwitterLinkedIn

Documentarul „Baia – Atlantida Romei” va fi difuzat exclusiv în Europa Centrală și de Est inclusiv România la Viasat History, vineri, 20 mai, de la ora 22:00. Documentarul de 60 de minute are titlul original „Baia – The Atlantis of Rome” și a fost produs în anul 2021, prezentând „colțul de plăceri al Romei care stă astăzi scufundat în Marea Tireniană”.

Având o suprafață de trei ori mai mare decât Pompeii și aflat la 15 km de Napoli, orașul cândva strălucitor Baia a fost în anul 100 î.Hr. numit cea mai ilustră stațiune de vacanță din lumea antică.

Baia este acum cel mai mare sit arheologic subacvatic din lume, cu simbolurile frumuseții și ale păcatului scufunzându-se încet sub suprafața mării.

În seria documentară difuzată de Viasat History, „Baia: Atlantida Romei”, telespectatorii vor avea acces exclusiv la operațiunile complexe, deoarece documentarul urmărește fiecare fază a lucrării.

Amplasat în centrul Golfului Pozzuoli, Baia este flancat de o parte de portul Puteoli (vechiul Pozzuoli) și de cealaltă parte, de portul Capo Miseno. Ambele maluri au un prestigiu enorm, unul fiind centrul nervos al comerțului roman capabil să manevreze peste 1.000 de nave pe an, având sarcina de a aproviziona capitala cu hrană și rarități prețioase din estul exotic. Celălalt adăpostește flota imperială pentru a apăra interesele întregului golf.

Împărați precum Cezar, Nero, Marcus Aurelius și Hadrian și-au construit aici palatele imperiale, pentru a se refugia de viața frenetică a capitalei. Și, prin urmare, nu este de mirare că tocmai în Pozzuoli s-a născut un amfiteatru cu mult înainte de cel mai cunoscut Colosseum din Roma.

Arhitecți și arheologi cartografiază și investighează situl care nu și-a dezvăluit încă toate secretele și minunile ascunse pe fundul mării. Până acum, doar 30% din comorile sale au fost scoase la lumină.