FacebookTwitterLinkedIn

Comisia Europeană a îmbunătățit estimările privind creșterea economiei României pentru anul 2024, prognozând o creștere de 3,3%, față de previziunea anterioară de 3,1%. Creșterea este atribuită accelerării consumului privat și veniturilor mai mari, conform previziunilor economice de primăvară publicate miercuri.

Cu toate acestea, Comisia Europeană a avertizat că deficitul guvernamental al României este așteptat să crească semnificativ, ajungând la 6,9% din PIB în 2024 și 7% din PIB în 2025, din cauza majorării cheltuielilor guvernamentale.

În prognoza publicată în toamna anului trecut, Comisia Europeană anticipa o reducere a deficitului guvernamental la 5,3% din PIB în 2024 și 5,1% în 2025, pe baza măsurilor de consolidare fiscală ce urmau să fie implementate în ianuarie 2024. Noile estimări însă, arată că deficitul va rămâne la un nivel ridicat în perioada de prognoză.

“Creșterea rapidă a cheltuielilor guvernamentale este așteptată să fie principalul motor al acestui deficit mai mare. În 2025, deficitul este prognozat să rămână stabil la 7% din PIB, plecând de la ipoteza că politicile nu vor fi modificate,” se arată în raportul Comisiei Europene. De asemenea, costul pe termen scurt al reformei pensiilor contribuie la menținerea unui deficit ridicat.

Economia românească a înregistrat o relansare la începutul anului 2024, după o creștere modestă de 2,1% în 2023. Consumul privat a crescut datorită majorării pensiilor și salariilor în sectorul public, iar inflația mai mică și creșterea veniturilor disponibile continuă să susțină acest trend pe parcursul anului 2024. Totuși, perspectivele de creștere modestă în rândul principalilor parteneri comerciali din UE afectează exporturile, ducând la o contribuție negativă a acestora la creșterea PIB-ului și la agravarea deficitului de cont curent.

Inflația este așteptată să continue să scadă gradual până în 2025. Rata medie a inflației este estimată să scadă de la 9,7% în 2023, la 5,9% în 2024 și 4% în 2025. Cu toate acestea, majorările semnificative de salarii și pensii pun presiuni pe creșterea prețurilor și mențin inflația de bază la un nivel superior inflației generale.

Datoria guvernamentală a României este proiectată să crească de la 48,8% din PIB în 2023, la aproape 51% în 2024 și 53,9% în 2025, cu riscuri orientate spre deficite mai mari, în special în 2024, când cheltuielile suplimentare pre-electorale ar putea intensifica cheltuielile guvernamentale.

Comisia Europeană publică previziuni economice detaliate de două ori pe an, în primăvară și toamnă, și previziuni intermediare în iarnă și vară.