FacebookTwitterLinkedIn

Producția industrială a scăzut cu 1% în zona euro și în Uniunea Europeană (UE) în martie 2024, comparativ cu aceeași perioadă din anul precedent. Cu toate acestea, Irlanda, Cipru și România au raportat cele mai mari creșteri ale producției industriale, potrivit datelor publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

În martie 2024, față de aceeași perioadă din 2023, Irlanda a înregistrat o creștere spectaculoasă de 37%, Cipru a raportat o creștere de 8,5%, iar România a avut o creștere de 3,5% în producția industrială. În contrast, cele mai semnificative scăderi au fost observate în Finlanda (minus 7,7%), Bulgaria (minus 7,6%) și Austria (minus 7%).

În cadrul UE, producția de energie a scăzut cu 2,6%, producția de bunuri intermediare cu 2,2%, bunurile de folosință îndelungată cu 7,5% și bunurile de folosință imediată cu 5,1%. Cu toate acestea, producția de bunuri de capital a crescut cu 1,5%.

Pe o bază lunară, comparativ cu februarie 2024, producția industrială a crescut cu 0,6% în zona euro și cu 0,2% în UE. În februarie, producția industrială crescuse cu 1% în zona euro și cu 0,9% în UE.

Dintre statele membre ale UE, cele mai mari creșteri lunare în martie au fost înregistrate în Irlanda (12,8%), Belgia (6,8%) și Luxemburg (4,5%). Cele mai mari scăderi lunare au fost observate în Slovenia (minus 5,9%), Polonia (minus 5,1%) și Danemarca (minus 4,3%).

România a înregistrat în martie o creștere lunară de 3,5% a producției industriale, redresându-se după un declin de 1,7% în februarie.

Aceste date subliniază variațiile semnificative în performanța industrială a statelor membre ale UE, cu România reușind să se evidențieze pozitiv în contextul unei scăderi generale a producției industriale în blocul comunitar.

Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania