FacebookTwitterLinkedIn

O companie controlată de Sergey Brin a produs o aeronavă care este, practic, un balon de 120 de metri lungime umplut cu heliu. Denumit Pathfinder 1, aparatul a primit aprobarea pentru începerea testelor de zbor în California.

Pathfinder 1, un prototip care amintește de dirijabilele interbelice, fabricat de Lighter Then Air Research (LTA), o companie înființată de Sergey Brin în 2015, a primit certificatul de zbor de la Federal Aviation Administration, care îi acordă astfel permisiunea de a se înălța până la o altitudine de 450 de metri în spațiul aerian din vecinătatea aeroportului din Palo Alto.

Aeronava măsoară 120 de metri lungime, adică aproape de două ori cât un Airbus A380, dar este, la rândul ei, de două ori mai scurtă comparativ cu giganticele dirijabile din clasa Hindenburg, lungi de peste 240 de metri.

Nava – care, pentru a se ridica de la sol, folosește heliu, un gaz neinflamabil – este construită din tuburi de polimer ranforsate cu fibră de carbon. Se obține astfel o structură rigidă, dar foarte ușoară. Propulsia este asigurată de două generatoare diesel de 150 kW și 12 motoare electrice, animate de 24 de baterii, care îi permit lui Pathfinder 1 să obțină o viteză de aproximativ 120 km/h în condițiile în care transportă 14 persoane și 5.000 kg de mărfuri.

Permisul de zbor este valabil un an de zile, perioadă în care LTA vrea să facă o serie de teste legate în special de decolarea și aterizarea aeronavei. Compania spune că Pathfinder 1 va fi folosit în primul rând în scop umanitar, pentru a ajunge în zonele izolate, inaccesibile avioanelor sau elicopterelor.