FacebookTwitterLinkedIn

Reîntoarcerea la birouri a venit cu cerințe noi din partea chiriașilor clădirilor de birouri. Dintre acestea, pe lângă atenția mai mare pentru detalii, zonele alocate întâlnirilor, spațiile de socializare mai generoase și designul flexibil, se pune un accent tot mai mare pe existența zonelor verzi din interiorul și exteriorul clădirilor.

Potrivit unui studiu al companiei de consultanță imobiliară Esop, au apărut concepte precum forest bathing, care înseamnă crearea unor spații, în interiorul clădirilor, care să amintească de bunăstare, pauze și natură, prin înmagazinarea unor experiențe olfactive care duc cu gândul la pădure, flori, adierea vântului sau triluri de păsări. 

U-Center este un exemplu de business park din București care oferă un acces facil atât la spațiile verzi din interiorul proiectului, cât și la cele două parcuri aflate în proximitate: parcul Tineretului și Parcul Carol. Cei care lucrează acolo au posibilitatea ca, înainte sau după orele de lucru, să se plimbe sau să facă pentru jogging: turul parcului – 2,1 km; turul lacului – 1,4 km; turul mausoleului – 1,2 km.

Un alt exemplu este One Cotroceni Park, un proiect imobiliar axat pe regenerare urbană, cu zone verzi, piste de alergare în aer liber, piscină, pe lângă restul de facilități care completează complexul. De asemenea, clădirea oferă și grădini suspendate pe cinci niveluri și mai multe spații verzi.

J8 Office Park este un parc de afaceri livrat în timpul pandemiei, care pune accent de asemenea pe spațiile verzi. Situate în partea de nord a Capitalei, foarte aproape de zona Romexpo, cele două clădiri au terase exterioare și terase pe acoperiș, dar și facilități pentru bicicliști.

AFI Tech a finalizat în acest an faza a doua de construcție. Complexul oferă 5.000 mp de spații verzi, și este dezvoltat în stil campus IT&C, într-un complex urban care pune la dispoziție angajaților la exterior grădini verzi, inclusiv zone de fântâni care completează spațiul.

Sema Parc, situat în partea de vest a capitalei, urmează să livreze în acest an încă două corpuri de clădire, Oslo și London, care vor completa stocul de spații de birouri clasa A deja existent. Dezvoltatorul a conceput spații deschise pentru a crea un mediu pietonal atractiv: scuaruri, zona verde generoasă din centru, precum și o zonă pietonală largă de-a lungul Splaiul Independenței, destinate celor care vor sa facă mișcare în aer liber. În plus, o buclă pietonală este condusă în jurul parcului central pentru mers cu role, cu bicicleta sau pe jos.