FacebookTwitterLinkedIn

Preşedinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a confiscat telefoanele mobile ale colegilor săi, la şedinţa pentru stabilirea nivelului dobânzilor de săptămâna aceasta, mustrându-i pentru că au divulgat informaţii esenţiale înainte de deciziile privind politica monetară.

Măsura fără precedent este cel mai îndrăzneţ pas pe care Lagarde l-a făcut pentru a opri scurgerile de informaţii din Consiliul Guvernatorilor, o problemă care a afectat preşedinţia ei, precum şi pe cea a predecesorului ei, Mario Draghi, transmite Reuters.

Celor 26 de membri ai Consiliului guvernatorilor li s-a spus să-şi predea telefoanele mobile miercuri, în prima zi a reuniunii, în vreme ce factorii de decizie erau pe cale să o aleagă pe Claudia Buch drept principala supraveghetoare bancară a BCE, au spus surse familiare cu chestiunea.

Telefoanele au fost returnate după ce a fost anunţată nominalizarea lui Buch pentru funcția de președinte al Consiliului Unic de Supraveghere, care supraveghează peste o sută dintre cele mai mari bănci ale zonei euro, au adăugat sursele.

Decizia a fost luată deoarece alegerea în 2018 a actualului preşedinte, Andrea Enria, a apărut în presă înainte de lansarea oficială, au precizat sursele.

Un purtător de cuvânt al BCE a refuzat să comenteze.