FacebookTwitterLinkedIn

În prima sa călătorie în Cuba de la realegerea ca preşedinte al Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva a calificat embargoul impus de Statele Unite drept ”ilegal” şi a denunţat includerea insulei pe lista statelor care sponsorizează terorismul.

Fostul preşedinte al SUA, Donald Trump, a inclus naţiunea insulară pe lista Statelor Unite cu sponsori ai terorismului şi, deşi administraţia Biden a inversat alte măsuri din era Trump, până acum nu a scos Cuba de pe listă, transmite Reuters.

“Cuba a fost un susţinător al unei guvernări globale mai echitabile. Şi până în prezent este victima unui embargo economic ilegal. Brazilia este împotriva oricărei măsuri coercitive unilaterale. Respingem includerea Cubei pe lista statelor care sponsorizează terorismul “, a spus Lula într-un discurs de deschidere a Summit-ului G77 al naţiunilor în curs de dezvoltare, din capitala Havana.

Comentariile au fost făcute cu doar câteva ore înainte ca Lula să plece la New York, unde va participa la Adunarea Generală a Naţiunilor Unite şi va avea discuţii bilaterale cu Biden.

Cuba şi criticii sancţiunilor economice spun că embargoul împiedică accesul la alimente, medicamente şi alte provizii critice pentru dezvoltare.

Departamentul de Stat al SUA nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii cu privire la observaţiile lui Lula.