FacebookTwitterLinkedIn

Hainele care „rănesc sentimentele” naţiunii ar putea fi în curând interzise în China, potrivit unui proiect de lege a cărui imprecizie lasă un loc larg interpretării.

Acest proiect de lege prevede ca hainele, dar şi discursurile, considerate „dăunătoare spiritului poporului chinez” sau care ”rănesc sentimentele” naţiunii să fie sancţionate cu amendă sau cu închisoarea, scrie News.ro.

Însă textul nu defineşte cu precizie tipurile de haine care să fie interzise prin această lege.

În China, persoanele care poartă haine sau banderole care transmit mesaje considerate controversate politic sunt pedepsite cu regularitate cu privire la provocarea unor ”dispute şi tulburări”.

Acest proiect vizează să le acorde autorităţilor mai multă putere să reprime orice haină percepută drept contrară moralităţii.

La începutul lui septembrie, o înregistrare video postată pe reţele de socializare prezintă un bărbat din oraşul Shenzhen (sud), interogat de poliţie după ce s-a filmat purtând o fustă.

Numeroşi navigatori pe Internet au aprobat intervenţia forţelor de ordine, de teamă ca acest comportament să ”nu facă oamenii să nu se simtă bine”.

„Este ofensator pentru morala comună”, a scris un utilizator al Weibo, o reţea de socializare chineză.

Mai mulţi jurişti chinezi se opun în mod public acestui proiect de lege, a cărui perioadă de dezbatere publică se încheie la 30 septembrie.

El va conduce la ”o normă de pedepsire prea vagă, care va conduce cu uşurinţă la o extindere arbitrară a câmpului de aplicare a unor sancţiuni administrative”, scrie pe Weibo Lao Dongyan de la Universitatea Tsinghua.

Din acelaşi motiv, o locuitoare a Beijingului, He, în vârstă de 23 de ani, pledează în favoarea „stabilirii unor criterii atent chibzuite înaintea avansării unor astfel de propuneri”.

Ea consideră că este necesar ”mai mult timp” pentru a se ”determina cine are autoritatea de a decide şi cum să dea hotărâri” cu privire la infracţiuni care ”nu sunt aşa de clare” ca un furt, ”în care adevărul şi falsul sunt irefutabile”.

Însă, la fel ca majoritatea persoanelor intervievate de AFP la Beijing, He atribuie această reformă mai degrabă unor incidente cauzate de purtarea unor haine japoneze în locuri istorice sau la zile comemorative.

În 2021, tabloidul de stat Global Times scria că o femeie a fost ”aspru criticată” după ce a purtat un kimono în public, la 13 decembrie, de Ziua comemorării naţionale chineze a victimelor crimelor de război comise de către Japonia în 1937.

În 2022, o femeie a declarat că a fost arestată de către poliţie în timp ce purta un kimono în oraşul Suzhou (est).

”A te îmbrăca ţine de alegerea şi libertatea fiecăruia, dar există totodată (circumstanţe) speciale”, este de părere He, care consideră că anumite comportamente ”insultătoare în faţa unei statui sau într-o anume zi” sunt ”100% deliberate şi trebuie să fie pedepsite”.

”Dacă o persoană poartă un kimono (…) la memorialul victimelor Masacrului de Nanjing al invadatorilor japonezi, cred că acest lucru ar cauza un prejudiciu psihologic important poporului chinez”, a spus un programator, Yang Shuo, în vârstă de 25 de ani.

”Există motive istorice şi cred că emoţiile populaţiei locale trebuie să fie luate în calcul”, subliniază un bărbat, Gu, în vârstă de 35 de ani.

În schimb, ”în majoritatea cazurilor”, el ”nu crede că este nevoie să se angajeze urmăriri”, ”de exemplu, dacă o persoană se duce (în kimono) pe o stradă comercială”.

Un cercetător de la Centrul Paul Tsai China de la Yale, Jeremy Daum, consideră ”aproape sigur că formularea (proiectului de lege) va fi puternic modificată”, pentru a aborda mai precis ”eroi, martiri, istoria partidului, în urma numeroaselor comentarii” pe care le-a provocat acest text de lege.