FacebookTwitterLinkedIn

Chimcomplex S.A. Borzești, companie controlată de omul de afaceri Ștefan Vuza, a anunțat rezultatele financiare preliminare pentru anul 2023, evidențiind o marjă a profitului operațional de 8%, în ciuda unei reduceri semnificative a cifrei de afaceri cu 38%.

Compania a raportat venituri totale în 2023 în valoare de 1.367 milioane lei, din care 1.344 milioane lei au provenit din exploatare și 23 milioane lei din venituri financiare. Profitul operațional la sfârșitul anului a fost de 112 milioane lei, iar profitul net pe total activitate s-a situat la 76 milioane lei.

Reducrea semnificativă a consumului, începută în a doua parte a anului 2022, a determinat o diminuare a volumului vânzărilor cu 38% în 2023 față de anul anterior. Cu toate acestea, eforturile de reducere a costurilor au permis obținerea unei marje a profitului operațional de 8% în 2023.

„Suntem peste indicatori în contextul în care industria chimică europeană se confruntă cu cea mai gravă recesiune economică din ultimele 6 decenii: cererea scade, investiții care se mută în alte regiuni, iar prețurile energiei și gazului sunt cu 400% mai mari decât în SUA, China și Țările Arabe. În Europa, combinatele chimice care continuă activitatea funcționează la jumătate din capacitate, iar 26 dintre ele s-au închis definitiv (75.000 de salariați au fost disponibilizați). În acest context, în 20 februarie împreună cu alți 72 de lideri din industrie, am semnat „Declarația de la Anvers” – un apel urgent pentru revitalizarea industriei europene, consolidarea sectoarelor industriale de bază și asigurarea competitivității și rezilienței acestora în contextul schimbărilor geopolitice. S-a înțeles acum, după 2 ani de dezinformare, că fără industrie Europa se va prăbuși! Sperăm că cele 10 propuneri ale declarației se vor concretiza în legi care apoi se vor aplica corect”, a declarat Ștefan Vuza, Președinte Chimcomplex.

Într-un context în care industria chimică europeană se confruntă cu multiple provocări, Chimcomplex a semnat “Declarația de la Anvers” alături de alți 72 de lideri din industrie, pledând pentru revitalizarea industrializării europene și consolidarea competitivității.

Cu toate că industria chimică europeană a înregistrat o scădere cu 8% în 2023, Chimcomplex a reușit să-și mențină echilibrul datorită structurii complexe și diversificate a producției, cuprinzând 22 de grupe de produse diferite.

Compania își propune să își extindă capacitățile prin investiții strategice, inclusiv în construcția unei centrale de Cogenerare de înaltă eficiență, dezvoltarea de capacități de producție și modernizarea centralei de la Dej, care să genereze energie electrică și termică pentru o nouă fabrică de procesare chimică. De asemenea, se pregătește pentru o investiție de peste 110 milioane euro pentru construirea fabricilor de glicerină, epiclohidrină și 4 categorii de rășini epoxidice, asigurând independența totală a României de importurile de chimicale.

Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania.