
Lucrează într-unul dintre cele mai ambițioase startup-uri românești. El este responsabil de tot ceea ce ține de business, iar ea construiește un sistem important pentru tehnologia folosită în dezvoltarea ochelarilor pentru nevăzători.
Ágota Bakos (Faluvégi) și Endre Hunnyadi fac parte din echipa dotLumen (.lumen), un startup pornit de Cornel Amariei, alături de dr. Gabriel Chindriş și Mihai Ivașcu, care la finalul anului trecut reușea să atragă fonduri europene în valoare de nouă milioane de euro. „Suntem primul startup românesc, și singurul, care a câștigat fonduri de la European Innovation Council, cel mai prestigios fond de investiții din Europa pentru proiecte Deep tech. A fost un efort uriaș și, ca orice victorie a noastră, e doar începutul pregătirii pentru următoarea, sperăm noi, mai mare”, spune Bakos.
Iată cine sunt tinerii din promoția 2022 – Forbes 30 sub 30
Misiunea dotLumen este aceea de a ajuta persoanele nevăzătoare prin construirea unei tehnologii asistive pentru a ajuta milioane de oameni. „Astăzi avem doar 28.000 de câini ghid – cea mai avansată soluție de mobilitate – la 40 de milioane de nevăzători. Noi construim tehnologie care poate replica principalele avantaje ale unui câine-ghid, dar fără dezavantajele care îl fac o soluție non-scalabilă”, menționează Hunnyadi.
Endre Hunnyadi contribuie în cadrul companiei la tot ceea ce ține de aspectele de business, iar unul dintre principalele obiective ale .lumen este acela ca nevăzătorii să nu plătească pentru această tehnologie. „În toată lumea există sisteme de rambursare sau subvenționare a tehnologiilor asistive pentru persoane cu dizabilități. Însă pentru a le cunoaște și a ajunge la ele procesul este complex. Conduc studiile pe aceste zone pentru a înțelege cum putem ajunge să ajutăm cât mai mulți oameni. Toate acestea, în paralel cu a conduce crearea business plan-urilor pentru probabil cea mai inovativă companie din România, a înțelege cum putem scala internațional, a urmăririi reglementărilor în peste 100 de state pe care le considerăm a fi viitoare piețe de desfacere, dar și multe altele”, adaugă Hunnyadi.
Vezi cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent
Pe de altă parte, Ágota Bakos ajută .lumen să construiască sistemul Human Machine Interface (HMI), un sistem care definește cum va comunica cu nevăzătorul și, la rândul lui, nevăzătorul cu sistemul.
„Acest lucru presupune un mod nou de gândire, deoarece oamenii sunt ființe vizuale și este incredibil de neintuitiv să construim un sistem pentru oameni fără acest simț. Astfel, am ajuns să adoptăm multiple metode inovative, câteodată chiar creative, pentru a putea înțelege intenția utilizatorului nostru, dar și pentru a oferi feedback acestuia”, adaugă Bakos.