FacebookTwitterLinkedIn

Doi prieteni de peste 20 de ani cu o pasiune comună pentru programare și blockchain au pus bazele unui startup care vrea să revoluționeze întreaga industrie de crowdfunding.

Claudiu Minea (28) și Tudor Vrabie (26) sunt doi tineri din Iași, care au absolvit Universitatea Alexandru Ioan Cuza. Cei doi s-au cunoscut la vârsta de 4, respectiv 6 ani, au urmat studiile gimnaziale și liceale în cadrul aceleiași școli, iar în perioada asolescenței au început să se gândească la viitorul lor profesional împreună. 

Iată cine sunt tinerii din promoția 2022 – Forbes 30 sub 30

În ciuda studiilor liceale urmate la un profil uman și a cursurilor universitare în cadrul Facultății de Economie, Claudiu Minea și-a descoperit pasiunea pentru tehnologie și software în anul al III-lea de facultate, atunci când și-a cumpărat prima carte de programare, pe care a parcurs-o „din scoarță în scoarță” și care i-a deschis apetitul pentru ceea ce avea să urmeze. 

Tudor Vrabie, pe de altă parte, este pasionat de programare încă din liceu, mai exact din clasa a X-a, datorită profesorului său de informatică, care i-a pus primele baze și l-a făcut să-și dorească o carieră în software development. 

„Încă de când eram copii, eu și Tudor ne doream să ne dezvoltăm împreună propria companie și am fost destul de norocoși să fim amândoi pasionați de programare”, spune Claudiu Minea. Cei doi și-au dorit să capete întâi experiența și expertiza necesară, prin a lucra în cadrul altor companii. Astfel, amândoi și-au început parcursul profesional printr‑un internship, la companii diferite de software. 

Vezi cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent

„Odată ce am ajuns să fiu înconjurat doar de oameni care activează în domeniu am fost foarte motivat să mă dezvolt și să învăț din ce în ce mai mult”, adaugă Claudiu Minea, care a ajuns să ocupe poziția de Software Department Manager, iar Tudor Vrabie a evoluat la stadiul de Tech Lead. Cu scopul de a acumula cât mai multă experiență, cei doi au practicat freelancing în afara orelor de program, dar și în weekend-uri.

După o perioadă, Claudiu Minea și Tudor Vrabie  au renunțat la a fi angajați și au dezvoltat o companie software, HungryBytes, care activează cu o echipă de 12 specialiști. În anul 2020, în contextul lockdown-ului, Claudiu Minea și Tudor Vrabie au ales să-și investească timpul liber pentru a învăța mai multe despre cum funcționează bursa de valori și economia, ajungând în zona de investiții în criptomonede. Aceștia au fost fascinați de tehnologia blockchain din spatele acestei noi industrii și au identificat „potențialul colosal” pe care îl are această tehnologie. 

Un an mai târziu, „am identificat o problemă reală într-un segment de piață și am realizat faptul că tehnologia blockchain poate fi soluția perfectă pentru aceasta”, spun tinerii. Astfel, a luat naștere cel de-al doilea startup al lor, SeedOn, o companie al cărei scop principal este să revoluționeze modul în care funcționează industria de crowdfunding, prin implementarea tehnologiei blockchain.

Industria de crowdfunding există de multe decenii și este în continuă creștere, statisticile arătându-ne că numai în anul 2020 s-au strâns aproximativ 74 de miliarde de dolari doar în Statele Unite ale Americii. Însă, această industrie vine la pachet și cu o serie de probleme recurente ale platformelor dedicate, multe vizând comunicarea între investitor-antreprenor, securitate, fraudă, și altele. „Produsul nostru urmărește să rezolve aceste probleme recurente și să asigure încrederea și siguranța oamenilor în această metodă de investiție”, afirmă Minea și Vrabie. 

La finalul anului 2021, proiectul SeedOn a avut o creștere exponențială, în doar câteva săptămâni a ajuns la comunități de mii de susținători pe toate canalele de comunicare online. Tot atunci au obținut o finanțare de 1,4 milioane de dolari pentru dezvoltarea startup-ului lor. În luna mai 2022, au lansat și prima aplicație din ecosistemul SeedOn, numită SeedOn Finance, care reprezintă un portofel digital în care oamenii își pot stoca asset-urile digitale și unde,  în primele 3 luni de la lansare, s-au depus criptomonede cu o valoare de peste 2 milioane de dolari. 

SeedOn a ajuns astăzi la o capitalizare de piață de 4,5 milioane de dolari, iar în trimestrul al treilea din 2022, cei doi își propun să lanseze și platforma de crowdfunding prin intermediul căreia să faciliteze interacțiunile dintre investitori și antreprenori, ajutând astfel ca antreprenorii să obțină capitalul necesar pentru businessul lor. 

„Pentru a se putea extinde, un start-up are nevoie de un plan de afaceri foarte bine definit și de abilitatea de a pivota în momentul în care se ivesc noi oportunități pe care le poate fructifica. O greșeală pe care start-up-urile o fac la început este aceea că lucrează la “the perfect product” o perioadă lungă de timp în loc să iasă pe piață cu un MVP pe care să îl contureze și structureze în funcție de nevoile consumatorilor”, punctează cei doi antreprenori.