FacebookTwitterLinkedIn

Există aproape 600 de burse de criptomonede la nivel mondial care invită investitorii să tranzacționeze bitcoin, ethereum și alte active digitale. Dar costurile, calitatea și siguranța variază foarte mult. Punând accentul pe respectarea reglementărilor, iată clasamentul Forbes Digital Assets al celor mai bune 60.

În timp ce tehnologia blockchain este îmbrățișată de corporații din întreaga lume, a avut loc, de asemenea, un boom al platformelor care permit investitorilor să cumpere, să vândă și să stocheze criptomonede.  În ciuda faptului că sectorul are puțin mai mult de un deceniu de existență, CoinGecko.com raportează că există nu mai puțin de 580 de burse de criptomonede independente care permit investitorilor să tranzacționeze monede virtuale. De fapt, în ultimul trimestru al anului 2021, site-urile web ale burselor de criptomonede dedicate au primit 1,7 miliarde de vizite, potrivit datelor SimilarWeb colectate de Forbes.

Pentru investitorii crypto fără experiență, este aproape imposibil să distingă furnizorii de calitate de cei care par a avea o reputație bună datorită unui site web șmecher sau a unui purtător de cuvânt celebru. Chiar și bursele cu un volum mare de tranzacționare pe o anumită criptomonedă sau pereche de criptomonede, reprezintă un indicator deficitar al calității, deoarece într-un mediu plin de furnizori nereglementați, este relativ ușor pentru burse să raporteze pur și simplu cifre false.

Pentru a ajuta investitorii să navigheze în lumea cumpărării și vânzării de bitcoin, ethereum și alte criptomonede, Forbes Digital Assets a analizat 60 dintre cele mai mari burse de criptomonede, clasificându-le în funcție de zece criterii diferite, de la prevederi privind securitatea cibernetică și comisioanele de tranzacționare până la sprijinul instituțional și conformitatea cu reglementările, pe care le-am ponderat mai mult.  La începutul lunii ianuarie, cele 60 de burse de pe lista noastră generau un volum de tranzacționare de peste 100 de miliarde de dolari pe zi, reprezentând majoritatea volumului de tranzacționare cripto la nivel global.

Zece dintre bursele de pe lista noastră, nume precum Coinbase, Gemini, Kraken și FTX.US, sunt cele mai conforme din punct de vedere al reglementărilor și, prin urmare, sunt considerate de “clasa A” conform sondajului nostru. 14 dintre firmele pe care le-am analizat – companii precum PayPal, Robinhood și Block – oferă tranzacționare de criptomonede, dar nu este principala lor activitate. Am numit aceste firme firme de clasa B. Firmele din clasa C sunt reglementate la nivel național sau regional, cum ar fi Coinone din Coreea, Luno din Singapore și Bitso din Mexic. Două firme mai mari care se încadrează în clasa C sunt FTX și Binance, deoarece nu sunt încă la fel de bine reglementate ca bursele de clasă A. Bursele din clasa D, conform sondajului nostru, au site-uri web cu acorduri juridice și înregistrări în locuri precum Seychelles și Hong Kong, care transmit vizitatorilor sentimentul că aceste firme sunt reglementate, dar înregistrarea afacerii nu este același lucru cu respectarea reglementărilor. Considerăm că firmele din clasa D, precum Bitfinex, Kucoin și Gate.io, sunt în mare parte nereglementate.

Spre deosebire de serviciile financiare tradiționale, industria schimburilor criptografice nu dispune, în general, de standarde care să certifice o nouă entitate înainte sau după ce aceasta începe să solicite fonduri de la clienți. În Statele Unite nu există nicio organizație membră precum FINRA care să autoreglementeze cripto-bursele, în ciuda faptului că, din punctul de vedere al clienților, aceste burse funcționează foarte asemănător cu agenții de brokeraj precum E-Trade sau Schwab. Din câte cunoaștem, doar Japonia are un grup de autoreglementare a industriei care verifică guvernanța de bază a unei firme, competența operațională și se asigură că oficialii sau proprietarii bursei nu sunt persoane cu antecedente penale sau chiar cu cazier judiciar. Din acest motiv, noul nostru clasament global acordă o mare importanță respectării reglementărilor.

Unul dintre motivele pentru care există peste 600 de burse criptografice are legătură cu barierele reduse la intrarea în industrie. Există numeroase firme de tehnologie cu etichetă albă în întreaga lume, cum ar fi B2Broker din Cipru, Alphapoint din New York și GCEX din Londra, care oferă antreprenorilor aspiranți software-ul și datele necesare pentru a începe cu o bursă de criptomonede. Uneori, costul pentru un astfel de software nu depășește 5.000 de dolari pe lună. Partea administrativă a lansării oricărei noi burse de criptomonede – site-ul web, înființarea juridică și conexiunile financiare tind să fie un cost minor. Uneori, companiile trebuie să facă puțin mai mult decât să înregistreze afacerea într-o țară insulară mică, cum ar fi Saint Kitts sau Samoa, și să spere că reușesc să se ferească de autoritățile de reglementare precum SEC și CFTC.

O altă capcană potențială pentru investitori este să se bazeze pe “scorurile de încredere” sau “scorurile de schimb” de pe site-uri populare de prețuri și date precum CoinMarketCap și CoinGecko.com. Aceste site-uri web sunt adesea compensate pentru clienții pe care îi generează prin intermediul link-urilor către bursele de criptomonede, astfel încât aceste așa-numite clasamente implică adesea o verificare minimă din punct de vedere al calității și siguranței.

Pentru a vedea lista completă, click la https://www.forbes.com/sites/javierpaz/2022/03/16/the-best-global-crypto-exchanges/?sh=3589574742c0