FacebookTwitterLinkedIn

Aproape că nu trece nicio săptămână fără un #powermove făcut de antreprenorii români. 

Nici nu începuse bine luna aprilie, iar Voicu Oprean anunța cea mai mare achiziție din IT făcută de o companie românească (cumpărarea de către AROBS Group pentru 17,9 milioane de euro a firmei Enea Services România şi a întregii divizii de dezvoltare software a Enea AB împreună cu operaţiunile din SUA, contractorii locali şi contractele clienţilor). Daniel Dines, fondatorul UiPath, cea mai valoroasă afacere pornită vreodată din România, participa la o investiție de tip Serie B de 50 de milioane de euro la Avi Medical, o afacere cofondată de Vlad Lata, un român din #30under30.

A trecut doar o săptămână și, în aceeași zi au fost anunțate alte două tranzacții importante.

După ce a intrat oficial în domeniul imobiliar, prin achiziția unui pachet minoritar în cadrul One United Properties, afacere fondată de la zero de Victor Căpitanu și Andrei Diaconescu, Daniel Dines a fost atras și de agribusiness. 

Dines a preluat, prin intermediul vehicului de investiţii pe care îl deţine, Ice Vulcan Properties, aproape 10% din RodBun, unul dintre cei mai importanţi jucători din sectorul agricol românesc, un alt business fondat de la zero de tineri antreprenori care acum au în jur de 45 de ani, Daniel Muntean și Alexandru Iancu. Daniel Dines, 50 de ani, are și un important portofoliu de investiții în zona de tehnologie în companii din toată lumea precum Avi Medical, Spiff Inc, MaintainX, Dooly, DoNotPay, Taktile, LOKALIZE, Ledgy sau Klarity.

În aceeași zi frații Dragoș și Adrian Pavăl, proaspăt intrați în topul miliardarilor Forbes, au cumpărat prin intermediul Pavăl Holding un pachet de 30% lanțurile Farmacia Tei și Bebe Tei, una dintre cele mai dinamice afaceri românești din distribuția farma din ultimul deceniu. Și fondatoarea grupului farma, Roxana Maftei, la fel ca fondatorii One United sau RodBun, este tot unul dintre antreprenorii noului val al mediului de afaceri, cei care la momentul Revoluției erau pe băncile școlii sau primii ani de liceu.

Sunt cei de „40 și ceva de ani”, care au apucat să înțeleagă și să conștientizeze lipsurile și limitările vieții în comunism, dar, în același timp, și-au antrenat și dezvoltat cu disciplină o forță uriașă de a construi și de a munci pe brânci, pe care au folosit-o în anii capitalismului pentru a-și atinge visul de a fi cei mai buni în domeniul lor. Iar pe parcurs au făcut și (mulți) bani, însă, aceștia au venit mai degrabă ca o consecință a performanței.

Scriu de peste 20 de ani despre antreprenoriatul românesc și este clar că se află în cel mai bun moment al existenței sale. Și sper ca tinerii aspiranți în business să înțeleagă ce noroc au pentru că acum există astfel de modele!