FacebookTwitterLinkedIn

Valeriu Iftime este președintele grupului de firme ELSACO, unul dintre cei mai importanți actori de pe piața utilităților și serviciilor energetice din România. După trei decenii în care a construit un model de business, el spune acum că una dintre marile provocări ale mediului de afaceri este formarea și păstrarea unei echipe competente. Pariul viitorului va fi cel pe oameni.

Un interviu alături de Valeriu Iftime, Președinte al Consiliului de Administrație al grupului de firme ELSACO

Cum a fost anul 2022 pentru dumneavoastră și grupul ELSACO și ce așteptări aveți de la 2023?

Anul 2022 a fost unul atipic, care a alternat perioadele de incertitudine cu cele de creștere. Dacă provocările pe care le cunoaștem cu toții – război, inflație, probleme logistice și așa mai departe – ne-au determinat să ne regândim strategiile, privind retrospectiv este lesne de observat că deciziile noastre au fost benefice. Ne-am regândit abordarea business-ului la nivel grup și am decis să investim în companii deja prezente pe piață și să le dezvoltăm folosindu-ne de experiența pe care o avem și am obținut contracte importante, așa cum este cel cu Primăria București, care vor consolida puterea brandului ELSACO.

Mă gândesc la 2023 cu destul de multă incertitudine, dar și cu speranță. Suntem în mijlocul unei crize perfecte, așa cum au denumit-o mai mulți specialiști, care se desfășoară în același timp pe mai multe planuri. Cu toate acestea, crize au mai fost și vor mai fi. Ține doar de noi să ne pregătim pentru aceste momente, să ne pregătim echipele și să ne setăm procesele din cadrul companiilor astfel încât atunci când apar perioadele destabilizatoare tot sistemul să fie pregătit pentru a le face față.

Anul acesta marcați un moment important, 30 de ani de la înființarea primei companii ELSACO. Cum vedeți tot ce s-a întâmplat în ultimele 3 decenii?

Așa este, am înființat prima companie ELSACO în 1992 și tot atunci am câștigat și primele contracte. Cu timpul, ELSACO a devenit un grup de firme, fiecare cu activitatea ei specifică. Privind în urmă, prima perioadă a fost una marcată de entuziasm, de curaj și de încercare. Am pornit pe acest drum, iar acum mă pot uita cu mândrie la rezultatul muncii noastre. Și când vorbesc despre munca noastră vorbesc despre faptul că tot ce este ELSACO acum se datorează unei întregi echipe care a muncit vreme de 30 de ani la construirea acestui brand. Sunt mândru că am putut colabora cu oameni foarte buni, profesioniști desăvârșiți. Și știu că și ei sunt mândri la rândul lor că au făcut sau că fac în continuare parte din familia ELSACO.

Pentru mine, business-ul nu a fost niciodată doar despre a face bani. Dimpotrivă, aș putea spune, business-ul înseamnă încredere, a ta în echipă și a colaboratorilor în tine, înseamnă să trăiești și să acționezi conform valorilor pe care le ai, înseamnă să îți poți maximiza bucuriile profesionale și să te hrănești din ele. Cred că acest mod de a vedea afacerile ne-a adus în punctul în care, deși suntem o companie înființată în Botoșani, contractele noastre importante vin din alte colțuri ale țării. Partenerii noștri au observat profesionalismul nostru, au sesizat faptul că punem foarte mare accent pe termene și că, în cele din urmă, le prețuim timpul.

Pentru că ați amintit contractele, recent Elsaco a intrat și mai mult în atenția publicului după ce a câștigat trei contracte importante în București. Vă asumați o misiune importantă, aceasta de a reabilita o parte din sistemul de încălzire al Capitalei.

Eu mă bucur foarte mult că am reușit să câștigăm aceste contracte pentru că acum vom fi și mai mult în atenția publicului și vom putea arăta tuturor calitatea lucrărilor efectuate de ELSACO. Sunt conștient că va reprezenta o mare provocare pentru noi, ca și contractor, și că tot ce vom face va fi pus atent sub lupă. Este o lucrare amplă, care va intra în istoria termoenergeticii din București și de ale cărei efecte se vor bucura zeci de mii de bucureșteni pentru decenii. Faptul că ELSACO a obținut trei dintre cele cinci contracte licitate de Primăria Capitalei mă bucură și este încă o probă a faptului că decizia de a intra în afaceri acum 30 de ani a fost cea corectă.

Ce urmează pentru grupul ELSACO?

Pentru ELSACO urmează o perioadă de consolidare a companiilor din cadrul grupului, iar direcțiile de dezvoltare sunt multiple. Vom investi în continuare în digitalizare, care este un segment cu foarte mult potențial, dar și în energia alternativă, în parcuri eoliene sau fotovoltaice. Ne-am concentrat în ultima perioadă pe lucrările fotovoltaice, dată fiind și cererea sporită din piață, și pot spune că este un element de business interesant, care poate fi dezvoltat considerabil pe piața din România.

Anul acesta am făcut un pas într-o direcție nouă pentru grup prin preluarea Elpro. Dacă până acum am preferat să lansăm companii noi pentru nișele în care ne implicăm, de această dată am decis să avem o abordare diferită și să încercăm preluarea unui jucător din piață și să investim în dezvoltarea sa. Avantajele acestui tip de business sunt multiple și ne gândim serios la alte mutări asemănătoare. Avem fonduri pe care ne dorim să le investim și vrem să contribuim la dezvoltarea unor companii care au locuri bine stabilite în piață.

De asemenea, cea mai importantă investiție a noastră este în echipă. Ce am învățat în acești 30 de ani de activitate este că nu poți avea succes în niciun domeniu dacă nu ai oamenii potriviți. La fel, nu poți dezvolta nicio companie dacă oamenii nu pot prelua sarcinile suplimentare sau dacă nu poți încorpora în companie oameni noi. Cred că una dintre provocările viitorului va fi aceea de a găsi suficient de mulți oameni calificați pentru toate proiectele.

Pentru că suntem pe final, să vorbim puțin și despre omul Valeriu Iftime. Cum vedeți evoluția dumneavoastră, de la tânărul cu spirit de antreprenor care spera să reziste câteva luni la liderul unuia dintre cele mai mari grupuri de companii din România?

Cred că oricui i-ar fi extrem de dificil să își analizeze evoluția fără un grad ridicat de subiectivitate. Așa că am să spun doar că este evident că vorbim despre o evoluție, una normală pentru că experiența aduce de regulă și evoluție, dar și una pe care am căutat-o. Am încercat să învăț din toate situațiile în care m-a adus viața, am aflat cât de importanți sunt oamenii din jurul tău și cât de mult contează să ai alături o echipă potrivită. Am făcut și greșeli, ca orice antreprenor, și mă bucur că am avut inspirația de a le privi ca lecții. Omul Valeriu Iftime are încă o pasiune uriașă pentru ceea ce face și că este recunoscător că are alături oameni cu expertiză și dedicare.