FacebookTwitterLinkedIn

Victor Răchită, noul șef al departamentului Industrial și Logistic al CBRE România

La sfârșitul anului trecut, rata de neocupare a stocului de spații industriale moderne din țară a scăzut la 4,0%, potrivit companiei de consultanță imobiliară CBRE. Activitatea impresionantă de închiriere începută anul trecut se reflectă din plin și asupra stocului ocupat.

Chiar dacă volumul închirierilor de spațiilor industriale a fost în scădere în 2021 față de valorile tranzacționate în 2020, per ansamblu activitatea de închiriere din 2021 este cu aproximativ 40% mai mare comparativ cu cifrele înregistrate în 2017, și cu 70% și chiar 80% în comparație cu valorile din 2018 și 2019, arată datele CBRE.

„Cererea netă (totalul tranzacțiilor, excluzând reînnoirea/renegocierea) a reprezentat 72% din suprafața totală închiriată, ceea ce indică dorința companiilor chiriașe fie de a-și asigura o nouă locație, fie de a se reloca în alta sau de a-și extinde suprafața ocupată în cadrul aceluiași proiect. Cu o pondere de 15% din volumul de închirieri, contractele de preînchiriere s-au realizat pentru o suprafață medie de 6.000 mp”, se spune în comunicatul CBRE.

Aproximativ 500.000 mp erau în construcție la finalul anului 2021. Aceștia se vor adăuga la stocul modern de spații industriale din România până la sfârșitul anului 2022. Astfel, piața de spații industriale din țară va atinge anul acesta pragul de 6 milioane mp.

„O treime din viitoarele noi livrări este dezvoltată în București, iar o altă treime va fi adăugată la stocul modern de spații industriale/logistice din regiunea Vest/Nord-Vest a României”, explică consultanții CBRE.

Victor Răchită, noul șef al departamentului Industrial & Logistică al CBRE România

CBRE l-a numit pe Victor Răchită în fruntea departamentului Industrial & Logistică al companiei. Unul dintre seniorii pieței imobiliare din România, cu o experiență de peste 20 de ani în industrie, din care jumătate în cadrul CBRE, Victor Răchită a avut de-a lungul timpului rol de management al departamentului Office în perioada 2012-2015, și de business development până în 2018.

Portofoliul său personal cuprinde peste 150.000 mp tranzacționați pentru clienți precum Renault, Rompetrol, Novartis, Sanofi, Carrefour și alții. Tot el realiza și cea mai mare tranzacție pe piața de birouri din 2016: 47.500 mp pentru Renault.

„Piața a depășit 5,5 milioane mp de spații industriale și logistice moderne la finalul anului 2021, și vedem un pipeline generos de încă 500.000 mp pentru 2022″, a declarat Victor Răchită, noul Head of Industrial & Logistics al CBRE România.