FacebookTwitterLinkedIn
  • Ce cuvânt caracterizează cel mai bine anul 2021?

Reinventare. A fost important să privim reinventarea în business ca pe un proces continuu. Pandemia a schimbat profund piețele globale și nevoile lor, a acccelerat inovația și a determinat companiile să își asume mai repede transformarea digitală. Toate acestea au generat oportunități și tendinte noi. Ne-am focalizat pe ele pentru că ne-a fost clar că lumea nu se va mai întoarce la contextul pre-pandemie. Și am înțeles că doar prin reinventare continuă putem avea o strategie fluidă, asincronă, prin care să fructificăm aceste oportunități.

  • Care au fost motivele dvs de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2021? (pandemia, criza economică, criza de materii prime, inflația, forța de muncă, criza guvernamentală, altele).

Cea mai mare provocare a fost legată de găsirea celor mai potriviti oameni pentru ambițiile noastre de dezvoltare. Am continuat să câștigăm clienți noi, peste o bază de clienți existenți stabilă, și să extindem capabilitățile în tehnologii precum roboți RPA, Virtual Assistants, AI, VR/AR. Complexitatea business-ului Aliant a crescut și, odată cu ea, a crescut și nevoia de a mări echipa, de a adăuga competențe specializate și abilități de leadership. 

Nu în ultimul rând, au existat întârzieri de la furnizorii anumitor echipamente, însă am fost atenți la planificare și am avut soluții de back-up. Cheia aici a fost să înțelegem bine contextul clienților și să setăm corect așteptările de la bun început.

  • Care sunt rezultatele activității companiei/ grupului, comparativ cu estimările de la început anului?

În 2021 avem o creștere procentuală de 16% a business-ului, fiind aliniată cu așteptările noastre. Unele dintre liniile de business au performat mai bine decât altele și analizăm o serie de indicatori astfel încât să înțelegem mai bine dinamica și zonele unde trebuie să ne îmbunătățim anumiți parametri.

În 2022 Aliant împlinește 30 de ani și ne mândrim cu faptul că, pe lângă competențele de printing ce au consacrat compania la începuturi, suntem astăzi un integrator IT cu experiență vastă și capabilități de a scala business-ul clienților noștri prin proiecte de digital transformation.

  • Care au fost motivele din zona de business care v-au adus satisfacție sau optimism în 2021?

Dincolo de problemele evidente, crizele sunt generatoare extraordinare de oportunități și inovație. Contează mindset-ul echipei, perspectiva pe care alegem să o vedem și firește, execuția. În 2021 Aliant a pus în practică idei inovatoare, tehnologii, proiecte și parteneriate de care suntem mândri și care sincer cred că nu ar fi existat în vremuri normale. În timp, fix acestea devin motoarele de creștere – deja vedem rezultate încurajatoare.

  • Cum caracterizați mediul privat de afaceri din România în anul 2021 în privința rezilienței și dinamicii? Argumentați.

Prin natura lor companiile private trebuie să performeze și să găsească soluții la probleme. Știm cât de greu a fost și cred că putem spune că mediul privat a dat nu doar un exemplu de reziliență ci a demonstrat că este în continuare motivul pentru care România este pe harta lumii când vine vorba despre IT, automotive, agricultura dar și altele.

  • Care sunt deciziile bune pe care le-a făcut guvernul pentru încurajarea și susținerea mediului de afaceri din România în anul 2021?  Care sunt lucrurile pe care trebuia să le facă, dar nu le-a făcut?

Au existat programe care cu siguranță au ajutat, însă rămâne acel sentiment că se puteau face mai multe lucruri, mai bine. Cred că este nevoie de o preocupare reală și asumată de a avea o strategie pe termen mediu și lung, cu un grad sporit de predictibilitate astfel încât să dea încredere atât multinaționalelor, cât și antreprenorilor, potențialilor investitori, etc.

  • Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial în anul 2022?

Pandemia a activat o serie de crize înlănțuite precum cea a semiconductorilor, materiilor prime, energiei, resursei umane, etc într-o dinamică de vortex, dificil de controlat și anticipat. Acestea vor continua să fie factori de stres pentru multe modele de business existente.

Pe de altă parte s-a accelerat dezvoltarea anumitor tehnologii și aplicarea lor în real life într-un ritm fără precedent. Se întâmplă inovații extrem de interesante în automation, digitalizare, AI/Machine Learning, Blockchain, VR/AR și există un interes în crestere în multe sectoare. Întelegerea și adopția acestora va deveni în viitor un must-have.

Spre exemplu, cred că în anii următori va exista o diferență greu de recuperat între companiile care și-au automatizat business-ul (prin tech de tip RPA, Chatbots, AR, AI după caz) și cele care încă vor funcționa pe modelul clasic. Pentru acestea din urmă, lipsa viziunii de astăzi poate deveni fatală.