FacebookTwitterLinkedIn

Apartamentul în care a locuit Balcica Moșescu-Măciucă, scriitoare și distins istoric de artă, fiica lui Octavian Moșescu, primarul legendar al Balcicului, orașul alb, ferecat, de pe Coasta de Argint, și părintele fenomenului artistic unic care s-a născut aici grație sprijinului Reginei Maria, apropiată de-a familiei, se află pe strada Romulus, în nord-estul Cartierului Evreiesc, în apropiere de Cartierul Armenesc, din Centrul Bucureștiului.

Vi-l prezentăm în rândurile următoare, grație Regatta Real Estate, companie imobiliară prin care este scos la vânzare, cu tot cu mobilierul Biedermeier și obiectele de colecție (tablouri, inclusiv icoane, sculpturi, bibliotecă, argintărie, sticlărie aparte).

Fiica lui Octavian Moșescu și a frumoasei Penca Moșescu, fosta Dobref, o bulgăroaică cu studii de canto, absolvite la Viena, pe care tânărul primar a cunoscut-o la o serată, după ce muziciana a susținut un recital, a locuit și a creat în apartament.

Aceasta a cunoscut la Balcic, de la o vârstă fragedă, personalități ca Lucian Grigorescu, Tonitza, Steriadi, Pallady, Ghiaţă, Nicolae Dărăscu, Adrian Maniu, Tudor Vianu, Ion Marin Sadoveanu, Ion Pillat, Jean Bart, Oskar Walter Cisek, Camil Resu, Jean Steriadi, Gheorghe Anghel, Camil Petrescu, Hrandt Avachian, George Vraca, Puiu Iancovescu, Calboreanu și mulți alții.

Așa se face că imobilul cu o suprafață construită de 200 mp, care cuprinde bucătărie, baie, sas, cameră de serviciu, două debarale, trei balcoane, logie, boxă la subsol și camere înalte, luminoase, este înțesat cu picturi, sculpturi și volume, care îi conferă o valoare culturală inestimabilă.

După cedarea Cadrilaterului, familia acesteia a fost nevoită să părăsească orașul, însă atmosfera înțesată cu elemente orientale, împrumutate din cartierul tataresc al copilăriei și artiștii care au creat la Balcic o nouă viziune picturală, se regăsesc în imobilul din Capitală, spațiul evocând lumea picturii, a romanului și a poeziei interbelice specifice Balcicului.