FacebookTwitterLinkedIn

Katy Perry tocmai a făcut cea mai mare afacere recentă din industria muzicală. Cântăreața americană a vândut cu o sumă estimată la 225 de milioane de dolari drepturile asupra albumelor sale realizate între 2008 și 2020, în număr de … cinci.

E foarte adevărat, dintre cele cinci albume care fac obiectul tranzacției (sau al „parteneriatului creativ”, cum l-au denumit părțile), trei sunt multiplatină (vânzări de peste un milion de exemplare): One of the Boys (vândut în 3 milioane de unități), Teenage Dream (9 milioane de exemplare) și PRISM (5 milioane).

Tranzacția s-a făcut între artistă și casa de discuri litMUS, deținută de Carlyle Group. Potrivit datelor Asociației Industriei de Înregistrări din SUA, Katy Perry este unul dintre cei cinci artiști care au reușit să vândă peste 100 de milioane de discuri în format digital, averea ei fiind estimată de Forbes SUA la 38,5 milioane de dolari.

În vârstă de 38 de ani, artista a făcut relativ devreme acest pas, dar cu un câștig mult mai mare pe album decât Bruce Springsteen, Bob Dylan, Paul Simon sau Sting.

Cifrele exacte ale tranzacțiilor de mai sus nu au fost dezvăluite, dar suma cea mai mare este vehiculată în dreptul numelui lui Bruce Springsteen, care, la 72 de ani, și-a vândut catalogul muzical, care numără 21 de albume de studio, pentru 500 de milioane de dolari, adică aproape 24 de milioane de dolari pe album.

Phil Collins și colegii de trupă din Genesis au primit 300 de milioane de dolari pe catalogul muzical, care conține 15 albume de studio (nu includem în calcul cele 6 best of-uri și cele 4 discuri live), adică 20 de milioane de dolari de album (sumă care însă se împarte la patru și chiar la cinci – la primele șase albume Genesis a contribuit și Peter Gabriel).

Bob Dylan și-a vândut drepturile asupra cântecelor pentru 250 – 350 de milioane de dolari și drepturile asupra înregistrărilor cu 150 – 200 de milioane de dolari. Impresionant, dar și mai impresionantă este discografia artistului: 40 de albume de studio (din care 12 multiplatină), 29 de compilații, 15 discuri live. Presupunând că Dylan a obținut 550 de milioane de dolari, câștigul pe album de studio este de 13.750.000 de dolari.

Mult sub cele 45 de milioane de dolari pe album obținute acum de Katy Perry. O afacere comparabilă a făcut, la începutul acestui an, Justin Bieber, care și-a vândut „catalogul” de șase albume cu 200 de milioane de dolari.

Katy Perry s-a numărat printre cele mai bine plătite cântărețe din lume din 2011 până în 2019. În 2018, cu câștiguri de 83 de milioane de dolari, a ocupat prima poziție a topului Forbes al celor mai bine plătite femei din muzică.