FacebookTwitterLinkedIn

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a finalizat procesul de operaţionalizare şi digitalizare a Platformei de raportare şi monitorizare a pieţei gazelor naturale, conform prevederilor Metodologiei de monitorizare a pieţei gazelor naturale.

Platforma dezvoltată exclusiv cu resurse interne, este un pas important pentru creşterea transparenţei şi eficienţei sectorului energetic.  Noua platformă demonstrează angajamentul autorităţii pentru furnizarea soluţiilor digitale inovatoare pentru piaţa gazelor naturale şi pentru sprijinirea procesului de monitorizare şi raportare, uşurând în acest fel comunicarea cu operatorii economici licenţiaţi, precum şi cu operatorii administratori de pieţe centralizate, potrivit informațiilor transmise de ANRE.

„Această platformă oferă mai multe avantaje. În primul rând, ANRE oferă servicii care se bazează pe un sistem digital avansat în care se utilizează cele mai noi tehnologii care stau la baza unei platforme uşor de utilizat, care permite operatorilor din industria gazelor naturale să raporteze datele necesare conform cerinţelor ANRE. În al doilea rând, creşte eficienţa în procesul de raportare, astfel încât se reduce timpul şi efortul necesar pentru întocmirea şi depunerea rapoartelor. Astfel, operatorii se pot concentra mai mult pe activităţile lor principale. În al treilea rând, creşte capacitatea de monitorizare în timp real a fluxului comercial de gaze naturale, pornind de la producţie/import, furnizare, înmagazinare, transport şi distribuţie”, a declarat preşedintele ANRE, George Niculescu.

El a subliniat că ANRE se aliniază noilor tendinţe și că instituţia va continua să dezvolte şi să îmbunătăţească platformele de raportare şi monitorizare a pieţelor de energie electrică şi gaze naturale pentru a răspunde nevoilor în continuă schimbare ale industriei.