FacebookTwitterLinkedIn

UiPath, companie fondată de Daniel Dines (CEO) și Marius Tîrcă (CTO), se află în discuții avansate cu investitorii pentru o nouă rundă de finanțare care ar putea genera dublarea valorii companiei, până la 7 miliarde de dolari, relatează Business Insider.

Potrivit surselor Business Insider, UiPath ar urma să primească între 300-400 milioane de dolari, aspect ce l-ar plasa pe prima treaptă a podiumului celor mai valoroase start-up-uri de inteligența artificială din lume.

Astfel, la o evaluare de 7 miliarde de dolari, UiPath ar urma să depășească SenseTime, compania chineză care este cel mai valoros start-up de inteligență artificială de la nivel global. După ultima rundă de finanțare din vara anului anterior, compania SenseTime a fost evaluată la 4,5 miliarde de dolari.

UiPath a devenit primul unicorn românesc în luna martie a anului precedent.  Performanța a venit după ce UiPath a atras o rundă de finanțare, de 153 de milioane de dolari, care a ridicat evaluarea companiei la 1,1 miliarde de dolari. Runda de finanțare care a transformat compania în unicorn este cea de-a treia atrasă de UiPath, după ce la finalul lui 2015 a reușit să atragă 1,6 milioane de dolari, iar în primăvara anului 2017, alte 30 de milioane de dolari de la fonduri de investiții care au pariat pe companii precum Facebook sau Google. Runda de finanțare care a propulsat compania la valoarea de peste 1 miliard de dolari a fost condusă de Accel, căruia i s-au alăturat doi noi finanțatori, CapitalG și Kleiner Perkins Caufield & Byers. De asemenea, și primii investitorii ai UiPath – Earlybird, Credo Ventures și Seedcamp, au participat în această rundă. Compania, fondată de către Daniel Dines și Marius Tîrcă într-un apartament situat pe strada Delea Veche din București, s-a confruntat cu dificultăți de-a lungul timpului, însă începând cu 2015, aceasta a avut o ascensiune impresionantă.

Tot în 2018, în luna septembrie, UiPath făcea un nou anunț important: în urma unei noi finanțări seria C în valoare de 265 de milioane de dolari, evaluarea companiei a ajuns la 3 miliarde de dolari. Runda aceasta a fost condusă de investitorul existent CapitalG, alături de un nou investitor, Sequoia Capital. Accel, care a condus rundele de finanțare Seria A și B, a participat și la runda prezentă. UiPath plănuiește să folosească cea de-a patra finanțare pentru a sprijini obiectivele sale de accelerare a dezvoltării produsului, a lărgi ecosistemul de parteneriate pentru a livra soluții complementare bazate pe Inteligență Artificială, a spori rolul RPA în inițiativele de automatizare din cadrul companiilor de tip enterprise și a investi în oportunități de achiziție.

Planurile fondatorilor sunt, ca în doi-trei ani, să listeze UiPath pe NASDAQ (bursa americană unde sunt listate companiile tehnologice) și să mai deschidă alte centre de dezvoltare în România, India și Seattle. Daniel Dines spune că UiPath deține 80% din piața de RPA, alături de alte două companii, una din Statele Unite ale Americii și una din Marea Britanie. Însă această piață se află abia la început, iar potențialul UiPath este să ajungă la o valoare de zeci de miliarde de dolari. UiPath are sediul central în New York City și este prezent în 14 țări din Europa, America de Nord și Asia.

Vargha Moayed, Chief Strategy Officer UiPath: România are un bazin solid de talente, însă românii trebuie să fie mai îndrăzneți