FacebookTwitterLinkedIn

Daniel Dines, Marius Tîrcă și alții

Avere: 4 miliarde de lei

New York, București

Tehnologie

Primul unicorn românesc (companie din tehnologie a cărei valoare depășește 1 miliard de dolari) s-a născut în luna martie a acestui an. În mod surprinzător, această veste nu a venit de la o companie consacrată, ci de la UiPath, un start-up fondat în 2005 de către Daniel Dines (CEO) și Marius Tîrcă (CTO), specializat în Enterprise Robotic Process Automation (RPA), platformă care oferă soluții de automatizare a activităților repetitive efectuate de angajați.

Performanța a venit după ce UiPath a atras o rundă de finanțare, de 153 de milioane de dolari, care a ridicat evaluarea companiei la 1,1 miliarde de dolari. Runda de finanțare care a transformat compania în unicorn este cea de-a treia atrasă de UiPath, după ce la finalul lui 2015 a reușit să atragă 1,6 milioane de dolari, iar în primăvara anului 2017, alte 30 de milioane de dolari de la fonduri de investiții care au pariat pe companii precum Facebook sau Google. Runda de finanțare care a propulsat compania la valoarea de peste 1 miliard de dolari a fost condusă de Accel, căruia i s-au alăturat doi noi finanțatori, CapitalG și Kleiner Perkins Caufield & Byers. De asemenea, și primii investitorii ai UiPath – Earlybird, Credo Ventures și Seedcamp, au participat în această rundă. Compania, fondată de către Daniel Dines și Marius Tîrcă într-un apartament situat pe strada Delea Veche din București, s-a confruntat cu dificultăți de-a lungul timpului, însă începând cu 2015, aceasta a avut o ascensiune impresionantă.

„Noi nu înlocuim oameni, nu reducem job-uri, dar dacă ne gândim la ce facem în fiecare zi, o să vedem că foarte multe activități sunt complet repetitive. Noi eliminăm aceste task-uri repetitive. Esența tehnologiei noastre este ca oamenii să colaboreze cu roboții. Acel om va produce mai multă valoare adăugată pentru companie și va deveni mai valoros. Asta am văzut noi în majoritatea implementărilor”, spunea Daniel Dines (foto), CEO și cofondator UiPath în luna martie a acestui an.

Tot anul acesta, în luna septembrie, UiPath făcea un nou anunț important: în urma unei noi finanțări seria C în valoare de 265 de milioane de dolari, evaluarea companiei a ajuns la 3 miliarde de dolari. Runda aceasta a fost condusă de investitorul existent CapitalG, alături de un nou investitor, Sequoia Capital. Accel, care a condus rundele de finanțare Seria A și B, a participat și la runda prezentă. UiPath plănuiește să folosească cea de-a patra finanțare pentru a sprijini obiectivele sale de accelerare a dezvoltării produsului, a lărgi ecosistemul de parteneriate pentru a livra soluții complementare bazate pe Inteligență Artificială, a spori rolul RPA în inițiativele de automatizare din cadrul companiilor de tip enterprise și a investi în oportunități de achiziție.

De asemenea, UiPath a anunțat în vara acestui an că și-a crescut venitul anual recurent de la 1 milion de dolari la 100 milioane. Compania are acum mai mult de 1.800 clienți globali și adaugă la această listă șase noi clienți de tip enterprise pe zi. Compania se așteaptă să încheie anul 2018 cu peste 1.700 de angajați, o mărire de mai bine de trei ori a numărului lor în 12 luni și cu operațiuni de business în 30 de birouri din 16 țări.

Conform lui Daniel Dines, printre principalele ingrediente ale reușitei se află echipa și cultura organizațională. „Secretul în UiPath au fost oamenii. Noi n-avem super tehnologie, eu n-aș numi-o așa. Bineînțeles, avem Machine Learning, Inteligență Artificială, dar nu acesta este fundamentul. Ce s-a întâmplat aici (transformarea companiei în unicorn – n. red.) a fost cultura companiei. Noi am construit UiPath uitându-ne la ce se întâmplă în Sillicon Valley. (…) Important este să construiești o echipă de oameni care cred în ceea ce fac. Pentru noi întotdeauna cel mai important lucru a fost cultura, noi nu suntem manageri. În UiPath cultura este anti-manager, anti-boss, nimeni nu are voie să dea directive de sus. Avem o cultură deschisă, transparentă, tot ce se întâmplă în UiPath este știut de către toți, date despre vânzări, clienți, orice”, a adăugat Dines, care spune despre UiPath că este o companie globală. „UiPath nu e companie românească, nu e nici americană, nici japoneză. UiPath este o companie modernă, globală, care este făcută cu români, americani, francezi, indieni, japonezi și chinezi. Este extraordinar de variată și globală. Nu se poate face astăzi o companie doar cu o populație, în niciun caz o companie globală. Mă uitam la Google, la Microsoft, ei au CEO indieni. Datoria unei companii este să atragă cei mai buni oameni, la nivel global, care cred în valorile acesteia. Noi am făcut asta fără niciun fel de obiecție”.

Planurile fondatorilor sunt, ca în doi-trei ani, să listeze UiPath pe NASDAQ (bursa americană unde sunt listate companiile tehnologice) și să mai deschidă alte centre de dezvoltare în România, India și Seattle. Daniel Dines spune că UiPath deține 80% din piața de RPA, alături de alte două companii, una din Statele Unite ale Americii și una din Marea Britanie. Însă această piață se află abia la început, iar potențialul UiPath este să ajungă la o valoare de zeci de miliarde de dolari. UiPath are sediul central în New York City și este prezent în 14 țări din Europa, America de Nord și Asia.