FacebookTwitterLinkedIn

Pe fondul măsurilor fiscale anunțate de Guvern, piața de capital a pierdul în câteva ore tot ce a acumulat pe parcursul anului. Prin intermediul unui comunicat, BVB anunță că a luat notă de efectele negative reflectate în scăderi importante ale indicilor bursieri ca urmare a proiectului de OUG anunțat recent de către Guvern.

“Piața de capital locală, în care activează companii românești ce reprezintă valoric peste 10% din Produsul Intern Brut al României, a intrat într-o zonă care poate pune în pericol perspectivele de dezvoltare viitoare, incluzând aici și o eventuală promovare a bursei la statutul de piață emergentă. Investitorii urmăresc cu deosebită atenție acțiunile decidenților politici ce influențează mediul economic și evoluția companiilor listate, un aspect major în cadrul procesului investițional fiind dat de predictibilitatea și stabilitatea legislativă”, potrivit BVB.

La ora 14, Banca Transilvania înregistra o scădere de 18,72%, BRD cu 14,97%, Sphera Francise Group cu 11,48%, Romgaz cu 11,43%, Transgaz cu 11,75%, OMV Petrom cu 13,54%, Conpet cu 7,18%.

Scăderea are loc în contextul în care ministrul Finanțelor a anunțat introducerea unei „taxe pe lăcomie” aplicabilă băncilor în funcție de evoluția ROBOR, precum și un pachet de măsuri pentru companiile din energie, printre care se numără o contribuție de 3% din cifra de afaceri, plafonarea prețului gazelor naturale sau controlul prețurilor pe piața de electricitate. În plus, participanţii la fondurile de pensii administrate privat din Pilonul II se vor putea retrage înainte de termen pe bază de cerere, începând de anul viitor, după minimum 5 ani de participare, iar comisionul de retragere înainte de termen este de 2% din valoarea activelor cuvenite.

Citește și AmCham: Măsurile propuse de Guvern induc un haos generalizat în economia românească

Căderi masive la Bursa de Valori București, după măsurile fiscale anunțate de ministrul Finanțelor