FacebookTwitterLinkedIn

Primarul Brașovului, Allen Coliban a prezentat proiectul de buget pentru anul 2022, proiect care se află în dezbatere publică până în data de 4 februarie. Și în acest an, alocările bugetare vizează dezvoltarea orașului, investițiile și atragerea de fonduri europene sau naționale nerambursabile. Sunt în prezent în derulare 30 de proiecte cu finanțare nerambursabilă, în valoare de peste 700 milioane lei. Pe de altă parte, totalul cheltuielilor prevăzute în acest an depășește 1,2 miliarde de lei.

„Încărcarea este foarte mare pe zona de fonduri europene, investiții și achiziții publice, iar provocarea cea mai mare va fi să executăm acest buget, pentru că este datoria noastră să ne ridicăm la nivelul ambițiilor și nevoilor municipiului. Lista de investiții defalcată are undeva la peste 400 de elemente în acest an“, a declarat primarul Allen Coliban.

Astfel, sunt prevăzute 26,4 milioane de lei pentru amenajarea de spații publice, inclusiv locuri de joacă, parcuri sportive, suprafețe sintetice pentru terenuri de sport, modernizarea Pieței Sfatului sau reabilitarea curții Bisericii Negre. Alte 25,76 de milioane lei se vor îndrepta spre amenajarea de clădiri, inclusiv consolidarea zidului din ansamblul fortificațiilor (zona După Ziduri) și modernizarea pieței Astra și a pieței Star, unde hala va fi transformată într-un spațiu dedicat micilor producători.

Totodată sunt prevăzute achiziții de terenuri în scopul amenajării unor zone industriale: CET Brașov, exproprieri, dar și construirea unor monumente. Sunt alocate fonduri și pentru strategii și studii, cum ar fi Planul Urbanistic General și planuri urbanistice zonale, dar și pentru reabilitări de fațade, obiectivul pentru acest an fiind de 20 de clădiri.

Alte 94,76 de milioane de lei sunt alocate eficientizării transportului public, prin achiziția de mijloace de transport prietenoase cu mediul, dar și prin asigurarea infrastructurii necesare dezvoltării acestui tip de transport. Plus 12,83 de milioane lei pentru amenajării de parcări, de la park&ride-uri la principalele porți de intrare în oraș. Brașovul va investi în jur de 9 milioane de lei și pentru dezvoltarea pistelor pentru biciclete și a unor stații de încărcare dedicate autoturismelor electrice.