FacebookTwitterLinkedIn

Cum va evolua relația brand-consumator în următoarele 12 luni?

La întrebările Forbes România a răspuns Marina Viscun, Head of Sourcing, Mediascope

Pandemia continuă să influențeze modul în care retailerii și brandurile pun în aplicare strategii de business. 2022 va fi un an al investițiilor și dedicat noilor parteneriate, deoarece retailerii sunt într-un proces de repoziționare al modelului de business, al operațiunilor, dar și al modului în care comunică, pentru a prospera într-o lume post-pandemică. 

Privind spre viitor, următoarele 12 luni oferă oportunități de restructurare ale lanțurilor de aprovizionare depășite ca performanță, de corectare a gestionării stocurilor, de revizuire a prețurilor, de recalibrare a perioadelor promoționale și de reinventare a magazinului fizic pentru era digitală. Ținând cont de rapiditatea cu care consumatorii și-au modificat comportamentul în ultimii doi ani, marii jucători au fost nevoiți să fie mai precauți, iar ca schimbări pe care și le-au însușit, cele mai vizibile au fost extinderea canalelor online și automatizarea proceselor de lucru. 

Acest lucru va necesita probabil moduri complet noi de gândire și angajamente pe termen lung din partea retailerilor, dar aceste eforturi ar putea schimba pentru totdeauna modul în care aceștia își desfășoară activitatea. În ultimii doi ani, consumatorul a devenit interesat de un stil de viață mai sănătos și mai conștient de impactul personal, dar și al brandurilor, asupra mediului înconjurător. Potrivit studiului EY Future Consumer Index, 68% dintre consumatori așteaptă de la companii să-și rezolve problemele de sustenabilitate, 31% spun că cheltuiesc mai mult pe produse care sunt sustenabile și benefice pentru mediu, iar 64% sunt pregătiți să își schimbe comportamentul, dacă acest lucru este în beneficiul societății. Brandurile au reacționat la această schimbare și am văzut cum multe companii au inițiat programe de sustenabilitate și economie circulară. 

În decizia de cumpărare a consumatorului din prezent cântărește mult raportul calitate-preț și este mai sensibil la promoții. Totodată, este dornic să aibă posibilitatea de a-și cumpăra necesarul de produse sau servicii și online, mai ales că rămâne prioritară sănătatea și siguranța personală. Trei sferturi dintre consumatorii români au declarat că preferința pentru achiziții online a crescut în perioada pandemiei, arată un studiu realizat de Google în vara lui 2021, iar acest trend se va menține și în perioada următoare, mai ales că 9 din 10 români spun că vor continua să cumpere online. În prezent, comportamentul consumatorului este un mix între cumpătare și îndeplinirea tuturor dorințelor care au fost reprimate în ultimii doi ani. 

În aceste condiții, cum pot construi sau consolida brandurile relația cu aceștia? Prin transparență și adaptabilitate, companiile pot atrage și fideliza noua tipologie de consumatori. Oamenii reacționează pozitiv la brandurile care le împărtășesc valorile, iar acest comportament creează baza perfectă pentru o relație de încredere între client și brand

Pandemia a generat un val de inovare în rândul companiilor din retail și al bunurilor de larg consum, dar și 95% dintre consumatori declară că au făcut cel puțin o modificare permanentă în stilul lor de viață în ultimul an, potrivit unui studiu realizat de Accenture în 2021. Ultimii doi ani au fost marcați de schimbări evidente sau care își vor arăta efectele în perioada următoare, iar brandurile sunt nevoite să rămână atente la modul în care continuă să fie relevante în discuția cu consumatorul în viitor. Acestea trebuie să le ofere oamenilor sentimentul de siguranță și e important să-și optimizeze continuu portofoliul de produse, așa încât să fie atente la nevoile curente și să acopere schimbările din comportamentul de consum. 

Brandurile sunt așteptate să vină cu lucruri noi către consumatori, cu oportunități noi de interacțiune cu produsul, care să le atragă atenția, dar care să nu le creeze o stare de nesiguranță, ci mai mult, să le sugereze că sunt cea mai bună alegere pentru nevoile lor. 

Prezent pe piața din România de 17 ani, Mediascope livrează best-practice building și 360 brand management, gestionând, în prezent, implementarea proiectelor de trade-marketing cross-channel pentru mai mult de 20 branduri internaționale. În linie cu viziunea pe termen lung a companiei, Mediascope pune accent pe integrarea online-offline a proiectelor și alocă resurse majore în acest sens. Pentru mai multe informații, accesați Mediascope.ro.