FacebookTwitterLinkedIn

Aglika Yotova face parte din familia care deține vestita cramă Bononia Estate. Are 30 de ani, iar în urmă cu cinci ani s-a întors în Bulgaria după un deceniu de studii în străinătate. Timp de 7 ani a studiat în Anglia (Canterbury, Cambridge, Leicester) unde și-a luat licența în economie. A locuit încă 2 ani la Barcelona, unde s-a înscris la două masterate și și-a susținut teza despre vin. În final, s-a mutat la Moscova pentru 1 an, iar din 2019 se dedică afacerii familiei, Bononia Estate.

Cum s-a născut ideea din spatele Bononia Estate? Bononia Estate s-a născut datorită tatălui și bunicului meu. Amândoi sunt genul de „personalități pe cale de dispariție”, care vor să construiască, să creeze, să investească în viitor. Tatăl meu este un mare cunoscător de vinuri fine și a reușit să transforme acest interes al său în ceva semnificativ și funcțional atât pentru familia sa, cât și pentru Bulgaria. Atât el, cât și bunicul meu, au muncit toată viața lor, ghidați de principiul că lucrurile trebuie făcute bine și că, dacă ai de gând să investești timp, resurse și inimă în ceva, trebuie să fie făcut bine. 

Despre cramă. Bononia este o cramă care datează de 3 secole! Ne aflăm pe malul Dunării, la 15 km de Vidin și la 100 km de Craiova. Avem propriile noastre terenuri, 160 de hectare de viță de vie cultivate cu grijă, care includ diverse soiuri internaționale și locale, iar la doar o jumătate de kilometru se află crama, care include atât partea de producție, cât și cea turistică.

Crama are o capacitate de producție de 300 de tone de vin pe an, îmbuteliind vin alb, roșu, rosé și spumant. Bononia este dotată cu vase de volum mic, ceea ce ne permite controlul și prelucrarea strugurilor din diferite soiuri. Există, de asemenea, 2 vase sub presiune, așa-numitele acrofori, pentru producția de vin spumant prin metoda rezervorului. Avem și 4 vase frumoase din ceramică, plus unul din beton pentru fermentație și învechire. 

Suntem, de asemenea, mândrii proprietari a 6 vase cu design special de la un renumit producător italian. Acestea sunt unice și impresionante din mai multe motive – producătorul își face designul o singură dată, prin urmare nicio altă cramă nu ar avea același lucru, producătorul își selectează clienții și nu lucrează cu toți cei care vin, astfel de echipamente sunt disponibile în foarte puține crame din lume, iar în Balcani suntem singurii.

Vinul este învechit în peste 300 de butoaie de stejar în trei pivnițe diferite, din trei secole diferite. Acestea sunt disponibile în cinci volume diferite, precum și în 4 vase „tonneau” din lemn de 3 tone.

Nu în ultimul rând, dispunem de un laborator propriu de ultimă generație, precum și de o linie de îmbuteliere și etichetare.

Nivelul înalt de securitate tehnologică, echipa de profesioniști și dorința familiei noastre de a se asigura că fiecare etapă este executată în cel mai bun mod sunt premisele pentru producerea de vinuri de calitate, cu un caracter și o viziune proprie, care reflectă caracteristicile zonei noastre și în special ale Dunării. Suntem bucuroși să raportăm succesul continuu și dovada că mergem în direcția bună, materializată în multitudinea de medalii și recunoașterea pe care o primim în fiecare an în cadrul concursurilor și expozițiilor internaționale de profil. 

În plus față de cramă și podgorii, în 2022 ați devenit o destinație populară pentru vinuri, datorită Bononia Estate Winery & Resort. Am reușit să construim un mic paradis cu o istorie impresionantă, încă din 1895. Pe parcursul a 6 ani am păstrat, restaurat și adăugat la ceea ce aveam pentru ca oaspeții noștri să se poată bucura astăzi. Bononia Estate Winery & Resort întruchipează trei secole – 19, 20 și 21, oferind posibilitatea de a vedea și de a aprecia istoria și contrastul anilor. Complexul este un boutique, realizat cu multă dragoste, sârguință, efort și o investiție pe măsură, cu scopul de a deveni una dintre cele mai pitorești și mai râvnite destinații vinicole din Balcani și, de ce nu, din Europa. 

Locul este făcut pentru oamenii care pot observa și aprecia fiecare detaliu. Sunt sigur că vizitatorii noștri vor găsi un echilibru excelent între preț și calitate și vor fi foarte mulțumiți de experiența de la noi. Cât de des mergem undeva cu o mare dorință, lăsăm o mulțime de bani și plecăm dezamăgiți, nemulțumiți și, cum se spune, „păcăliți”? Este exact ceea ce am încercat să evităm la noi!

Hotelul include 22 de camere de tip boutique, fiecare cu propriul stil și caracter, toate dotate cu materiale de primă clasă – recompensate cu complimente din partea oaspeților, iar unele au balcoane minunate și priveliști uimitoare. Avem, de asemenea, un restaurant modern și confortabil, cu preparate din bucătăria locală și de sezon, mai multe săli frumoase pentru diferite tipuri de evenimente, o enotecă magnifică din 1895 – unde au loc degustările, o zonă modernă de wellness, o piscină „infnity” în aer liber, o zonă de joacă pentru copii în interior și în aer liber.

În scurt timp am reușit să câștigăm premii pentru „Cel mai bun complex hotelier cu cramă”, „Cel mai bun restaurant cu bucătărie de autor”, „Fațada de aur” în competiția omonimă, și am fost nominalizați pentru „Clădirea anului”. Poate că acest lucru contribuie, de asemenea, la interesul extrem de mare și la solicitările pe care le primim pentru a găzdui nunți în timpul verii, evenimente tip team-building și petreceri private. 

Cred că ne-am asigurat, de asemenea, că există suficient divertisment la fața locului pentru ca oaspeții noștri să aibă câteva zile de relaxare și să construiască amintiri frumoase. Printre acestea se numără o plimbare cu bicicleta sau cu VESPA, tururi printre podgorii, o plimbare cu barca și pescuit pe Dunăre, o degustare în podgorie, o plimbare cu iahtul cu motor pe fluviu și, chiar o excursie pe o insulă. Există posibilități nenumărate pe malul Dunării, unde natura, fluviul, vinul și mâncarea bună, luxul și confortul sunt ca o îmbrățișare caldă, oferindu-vă, deopotrivă, plăcere și odihnă.

www.bononiaestate.com

Instagram: bononia_estate

Facebook: Bononia Estate Winery & Resort