FacebookTwitterLinkedIn

Numărul femeilor aflate la conducerea unor mari companii imobiliare nu este de ignorat, iar unul dintre cele mai relevante nume este cel al Aureliei Luca, aflată în fruntea Skanska România, compania care a ridicat, de-a lungul timpului, proiecte mari precum Green Court, Campus 6 și Equilibrium. În total, 153.000 de metri pătrați.

„Un lider autentic și eficient nu este definit de caracteristicile genului, ci mai degrabă de abilitățile sale de a inspira, motiva și ghida echipa către succes. Capacitatea de a se dezvolta continuu și de a adopta o abordare evolutivă contribuie la consolidarea unei culturi organizaționale din care, cred eu, fiecare dintre noi și-ar dori să facă parte, și în același timp la creșterea performanței și crearea unui mediu de lucru dinamic și motivant”, punctează ea.

În urmă cu șase ani, Aurelia Luca a devenit director general al Skanska. În 2021, a preluat și operațiunile din Ungaria, în poziția de Executive Vice-President Operations (EVP) Ungaria și România, poziție pe care o ocupă și astăzi. În același timp, ea face parte și din consiliul de management regional al Skanska Commercial Development Europe, divizie responsabilă de coordonarea activităților companiei în România, Ungaria, Cehia și Polonia.

Absolventă a Universității din București, cu un master la ASE în Economia proprietății imobiliare, Aurelia Luca și-a pus amprenta în industrie printr-o prezență de peste 20 ani. 

Privind în urmă, curiozitatea și dorința de independență au fost factorii care au determinat-o să-și caute joburi încă din perioada facultății.

Primul pas în traseul său profesional a fost în domeniul vânzărilor, în cadrul Art Group, companie locală de dezvoltare imobiliară. A urmat apoi trecerea către o multinațională, Global Finance, tot în aceeași industrie, unde a preluat o poziție de management și s-a ocupat de domeniile office și rezidențial. Dat fiind că aici a prins-o recesiunea din 2008, a fost primul moment în care a înțeles că în orice criză există oportunități. „Ce am mai învățat din această experiență? Reziliența!”, explică ea.

Stockholm, Sweden – February 27, 2021: A wall sign for Swedish construction company Skanska at the company headquarters in Stockholm, Sweden.

Din 2012, de când s-a alăturat echipei Skanska, a simțit că trece într-o altă etapă de evoluție profesională. „Skanska este o organizație mare, cu procese bine definite, cu planuri de dezvoltare concrete și cu oportunități de învățare atât «on the job», cât și într-o multitudine de programe educaționale create special pentru nevoile companiei”, spune Aurelia Luca.

În ceea ce privește mentorii, a avut mereu în jurul său oameni care au inspirat-o și de la care a avut câte ceva de învățat. Au fost și exemple de „așa nu”, dar acestea fac parte tot din procesul de dezvoltare, spune zâmbind.

Parcursul său profesional a fost ghidat de dorința naturală de a progresa, fără a urmări exclusiv poziții în ierarhia organizațională, și de o abordare meticuloasă. „Am evitat să sar peste etapele necesare, conștientă că reprezintă modalități esențiale de a-mi consolida cunoștințele și de a-mi construi fundația profesională solidă. Am adoptat o abordare pragmatică în privința oportunităților care s-au ivit, fie că au venit în mod spontan sau le-am creat eu însămi. Am căutat mereu să iau decizii în mod calculat, bazându-mă pe cercetare și analiză atentă a situației”, spune Aurelia Luca.

În opinia sa, contribuția pozitivă pe care a avut-o în evoluția companiei se reflectă în succesul proiectelor livrate și închiriate, într-un „customer experience” cu un feedback excelent din partea clienților și prin fidelizarea acestora.

În prezent, Skanska se concentrează pe dezvoltarea comunității de rezidenți din complexul de birouri Equilibrium, situat în hub-ul Barbu Văcărescu, pe pregătirea proiectelor din pipeline și pe implementarea soluțiilor ESG potrivite. Compania a livrat, la finalul anului 2022, clădirea Equilibrium II, care deține o suprafață de 21.000 mp,
dintr-un total de 40.700 mp, cât reprezintă întreg proiectul.

Privind în retrospectivă, șefa Skanska România consideră că fiecare experiență a contribuit la definirea sa, astfel că nu ar schimba nimic din parcursul său de până acum. „Am luat deciziile pe care la momentul acela le-am considerat cele mai bune pentru mine, am folosit de multe ori liberul-arbitru și am îmbrățișat cu deschidere și curiozitate oportunitățile ivite”, explică ea. Dar viața nu este doar lucru, astfel că își dedică timp și activităților care îi îmbunătățesc starea de bine. Practică sport ori de câte ori are timp. Își menține o rutină regulată și, chiar în timpul călătoriilor de business, încearcă să integreze sesiuni de sport pentru a-și menține energia și echilibrul.

În plus, prioritizează odihna și activitățile care îi aduc bucurie și liniște, apreciază concertele și călătoriile și își ia momente de respiro ascultând podcasturi. Printre recomandările sale se numără Huberman Lab, „care se potrivește perfect cu o sesiune de înot sau alergare”, iar dintre lecturi, le invită pe femei (și nu numai) să citească LeanIn, o carte scrisă de Sheryl Sandberg, care abordează teme legate de carieră și echitate de gen.