FacebookTwitterLinkedIn

Menținerea prețurilor și scăderea puterii de cumpărare a clienților sunt principalele provocări cu care se confruntă în ultimii doi ani platforma FitFresh, serviciul de catering care livrează meniuri personalizate, potrivit managerului Bogdan Rusu. 

Pentru noi, cea mai mare provocare a fost menținerea prețurilor, în condițiile în care prețurile noastre pornesc de la 51 de lei pentru un meniu cu trei mese pe zi. Nu avem o fluctuație de personal, deoarece am recrutat doar forță de muncă din comunitatea locală (n.r. -Valea Dragului), iar pe partea de aprovizionare mizăm pe producătorii locali”, susține managerul FitFresh. 

În opinia lui Bogdan Rusu, cea mai mare problemă a business-ului pe care îl reprezintă va începe să devină incertitudinea clienților, deoarece aceștia sunt afectați semnificativ de inflația în creștere, iar puterea lor cumpărare e în continuă scădere. ”Un business este atractiv dacă are cash flow bun, nu profituri masive, iar noi am încercat să menținem un cash flow pozitiv fără să creștem prețurile, deși toate costurile au crescut. Singurul mod era reducerea profitului și noi am ales astfel să rămânem în piață.”, subliniază el.

Pandemia nu a fost determinantă pentru implementarea digitalizării, pentru că platforma s-a bazat încă de la lansare pe interacțiunea online. Totuși, remarcă Bogdan Rusu, în ultima perioadă, surprinzător, a crescut cererea plăților cu cash: ”Noi am pus bazele digitalizării încă de la începutul business-ului, pentru că ne-am dorit să fie exclusiv online toată interacțiunea, de la lansarea comenzii până la finalizarea procesului de plată. Totuși, am remarcat că de când s-a terminat pandemia, am avut tot mai multe cereri pentru plată cash. Noi am început digitalizarea de la zero, de la site, la aplicații de comandă, logistică, calcul al timpilor de livrare. Ne-am împins siguri către digitalizare, din nevoia de eficientizare.”.

Planurile pentru 2023 includ diversificarea meniurilor, pentru menținerea produselor în puterea de cumpărare a clienților și introducerea altor tipuri de preparate pe care compania le poate produce – dulcețuri, siropuri și alte astfel de produse. 

Bogdan Rusu are 27 de ani, a absolvit Universitatea Politehnică din București și în prezent este student la Drept și la Universitatea Națională de Apărare. Încă din timpul facultății a început să lucreze în domeniul IT, iar în 2017, după o întâlnire cu un consultant de fonduri europene cu ajutorul căruia a depus un proiect în cadrul programului Start Up Nation, a luat hotărârea să se reorienteze profesional îndreptandu-se spre consultanță și implementare de proiecte finanțate din fonduri nerambursabile. Pentru el, FitFresh este o provocare și a decis să se implice în acest proiect cu toate forțele. Își dorește nu doar să creeze un brand, dar să îl și dezvolte la nivel național, fără să excludă extinderea la nivel internațional.