
Afacerile de familie au fost în ultimii ani impactate semnificativ de valul de scumpiri și de volatilitatea pieței economice. Antreprenorii locali au fost nevoiți să se reinventeze și să își schimbe strategia de afaceri pentru a se putea menține pe piață, în contextul dificil generat de pandemie și război.
Principalele provocări au fost, anul acesta, generate de creșterea prețurilor la materii prime și energie, dar și de păstrarea personalului. ”Cea mai importată provocare a fost adaptarea la noile prețuri, atât în cazul materiei prime, cât și a valurilor de scumpiri la energie. Mai există și provocări privind personalul, pentru că oamenii încă migrează, iar Buzăul este un oraș mic, unde nu există același simț al responsabilității ca în cazul Bucureștiului.”, afirmă Ana Maria Mircea, CEO-ul Restaurantului DACIA Romanian Dining.
Totuși, în pofida creșterii costurilor, restaurantul, care oferă o experiență de fine dining prin reinventarea de rețete unice în lume, nu face rabat de la calitate și continuă să își păstreze direcția cu care s-a lansat. ”Nu avem de gând să facem rabat, nu putem să facem acest lucru, pentru că nu am mai fi DACIA Romanian Dining. Cu toate eforturile, chiar și cu o marja de profit mai mică, ne păstrăm direcția. Există soluții și rămânem pe piață la fel cum ne-am lansat.”, subliniază CEO-ul restaurantului.
Accelerarea digitalizării în timpul pandemiei a adus atât avantaje, cât și dezavantaje pentru jucătorii de pe piața HoReCa: ”Cei mai câștigați au fost cei incluși în aplicații de food delivery. Am început să lucrăm și noi la un CRM, un roboțel făcut special pentru digitalizare în HoReCa. Am automatizat comenzile și legătura între bucătărie și ospătari prin mici softuri și dispozitive ca să se poată comunica mai ușor. A fost bine pentru că ne-am dezvoltat și am accelerat procesul de a intra în mediul online.”
Printre obiectivele pentru anul 2023 se numără relansarea afacerii, un grand opening cu parteneri de marketing și PR și o campanie de marketing ”ca la carte”, incluzând lansarea roboțelului digitalizat. Totodată, CEO-ul a menționat că se va pune accent pe relansarea pe piața locală și națională ca și restaurant turistic în Buzău și menținerea relației cu producătorii locali.
”România încă e o mină de aur neexploatată – dacă ne referim la produse, identitate, cultură. Am realizat că noi nu ne punem în valoare suficient preparatele culinare și astfel a luat ființă restaurantul nostru. Turiștii apreciză foarte mult experiențe locale și punerea în valoare a produselor noastre. Totodată, noi punem în valoare și producătorii locali și e bine să ne susținem reciproc.”, conchide Ana Maria Mircea.
Antreprenoarea Ana Maria Mircea are o experienta de 12 ani în afaceri de familie și reușește, la restaurantul său din Buzău, să reinventeze rețete unice în lume: Tăiței meșteșugiți cu babic de Buzău, burger cu Pituşcă şi Risotto cu cârnaţi de Pleşcoi. Experienţa memorabilă pe care restaurantul o promite clienților săi are toate şansele să facă din Buzău o destinaţie importantă pe harta iubitorilor de mâncăruri fine, care să poată promova cu succes orașul şi din perspectivă gastronomică.