FacebookTwitterLinkedIn

Anul trecut, producătorul local de medicamente Biofarm și-a consolidat vânzările către consumatorul final, înregistrând o creștere de 13% față de anul 2021, raportat la prețul de achiziție în farmacii, a anunțat compania în raportul anual, publicat de Bursa de Valori București (BVB).

Veniturile nete din vânzări realizate în anul 2022 au fost de 276,9 milioane de lei, în creștere cu 16% față de aceeași perioadă a anului 2021. “Strategia companiei este de a continua creșterea susținută atât pe piața din România, cât și pe piețele externe, prin consolidarea brandurilor existente și prin dezvoltarea de noi branduri”, se spune în raportul înaintat bursei.

Astfel, compania care deține branduri precum Colebil, Bixtonim, Cavit sau Nervocalmin, a ocupat locul 3 pe segmentul Consumer Healthcare (CHC), în ceea ce privește numărul de unități vândute. În decursul anului trecut au fost lansate 17 produse noi, în special din gama Bioland, de suplimente alimentare.

Rezultatul net din exploatare pentru anul 2022 este în creștere cu aproximativ 13% față de perioada similară a anului trecut, în timp ce profitul net al societății a înregistrat o creștere de aproximativ 17%. Cheltuielile cu impozitul pe profit s-au ridicat la 12,2 milioane lei, un avans față de 11,2 milioane lei, în perioada similară a anului 2021.

În ceea ce privește ponderea, în valoare, a celor trei categorii de produse fabricate de Biofarm, medicamentele eliberate fără prescriptie medicala (OTC) reprezintă 61%, suplimentele alimentare (SN) au o pondere de 35% din portofoliul companiei, iar medicamentele eliberate pe baza de prescriptie medicala (RX) este de 4%.

Planurile companiei pentru următorii 5-7 ani au în vedere o serie de formule de produse noi care vor fi lansate în piață, cum este Biofen Extra, o combinatie de ibuprofen și paracetamol. 

Compania își distribuie produsele preponderent pe piața internă, doar 2% din vânzări mergând la export, în țări precum Republica Moldova, Azerbaijan, Albania sau Georgia.

Acționarul majoritar al Biofarm este SIF Muntenia, cu 51,5%, urmat de SIF Banat-Crișana, cu 36,7%, în timp ce 10% din acțiuni sunt deținute de persoane fizice.