FacebookTwitterLinkedIn

Francois Villeroy de Galhau, membru în Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene, a anunțat că inflația va începe să se atenueze în semestrul doi din 2023, când se va resimți declinul prețurilor recoltelor.

Potrivit Reuters, BCE va reuși să aducă inflația la aproximativ 2% până în 2025, a dat asigurări oficialul francez.

Așadar, analiștii se așteaptă ca la reuniunea din 4 mai BCE să majoreze pentru a șaptea oară dobânzile, pentru a ține sub control inflația. Surse care au dorit să-și păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că oficialii BCE sunt în favoarea unei majorări a dobânzii cu 25 de puncte de bază.

În raportul anual către președintele francez Emmanuel Macron, Villeroy susține că este justificat ca BCE să înăsprească în continuare politica monetară, deoarece nu sunt indicii că presiunile asupra inflației se diminuează.

Și președintele BCE, Christine Lagarde, a apreciat recent că inflația în zona euro este prea ridicată și politica monetară a Băncii Centrale Europene trebuie să fie orientată spre readucerea acesteia spre ținta de 2%.

„Politica noastră monetară trebuie evident să pună în practică toate instrumentele pentru a readuce inflația la ținte pe termen mediu de 2%. Acest exercițiu dr află în desfășurare. Am utilizat deja majoritatea instrumentelor, mai avem puține de făcut”, a declarat seful BCE.

Cele mai recente date Eurostat arată că în zona euro rata anuală a inflației a scăzut de la 8,5% în februarie, până la 6,9% în martie. În schimb, inflația de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate prețurile pentru bunuri volatile, precum energia și alimentele, a continuat să crească până la 7,5%, de la 7,4% în februarie. Un alt indicator care, pe lângă prețurile la energie și alimente, exclude și prețurile la țigări și alcool, a crescut până la 5,7%, de la 5,6% în februarie.

În cele mai recente prognoze, BCE se așteaptă ca rata inflației în zona euro să se situeze la 6,3% în 2023 și la 3,4% în 2024.